Jupiterheren en Jupiterdames winnen hun partij.

Jupiterdames sluiten seizoen af met ruime winst

Afgelopen zondag 3 april speelden de dames senioren van Jupiter ’76 de laatste (thuis)wedstrijd van het seizoen. De dames van Cometas uit Leeuwarden waren de tegenstanders in deze laatste wedstrijd. Om het seizoen goed af te kunnen sluiten werd er door Jupiter ingezet op snel spel, om de winst in de wacht te slepen.

Na het beginsignaal startten de dames van Jupiter onmiddellijk met het snelle spel. Marie-jetske Lettinga opende de score met de eerste break-out van de wedstrijd, in het voordeel van Jupiter. Cometas kon hier geen weerstand tegen bieden. In de twee daaropvolgende aanvallen wisten ook Maaike Osinga en Bianca Vrieler-Bronger via een break-out te scoren. Cometas herpakte zich door ook te scoren. Toch maakten zij daarna een verdedigende fout waardoor Iris van der Veen de verkregen penalty kon benutten. Maaike scoorde daarna ook nog eens vanaf de linkeropbouw. Ook Cometas kwam beter in de wedstrijd en kreeg het voor elkaar om meerdere malen te scoren. Nynke de Jager maakte een fraaie goal vanaf de hoek en Marion Offringa kon vanaf de midden opbouw de bal in het doel krijgen. De aanvallen van Jupiter werden gedurende de eerste helft steeds beter opgebouwd waardoor de speelsters elkaar gemakkelijker konden vinden. Cirkelspeelsters Marije Bijlsma en Ancilla Roerink speelden zichzelf meerdere keren goed vrij, waardoor ze beide twee keer tot scoren kwamen. Cometas kreeg de laatste kans tot scoren in de eerste helft, wat resulteerde in een ruststand van 12-7.

Coach Jan Bijlsma was erg te spreken over de ruststand maar gaf ook aan dat er nog meer in de wedstrijd zat. In de verdediging moest er meer rugdekking worden gegeven en in de aanval moest het tempo weer terug komen. Er werden teveel slordigheidsfouten gemaakt waardoor de voorsprong kleiner was dan er binnen de mogelijkheden lag. De tactiek voor de tweede helft was dan ook hetzelfde als die van de eerste helft: snel spelen.

Met een duidelijke opdracht begonnen de beide ploegen aan de tweede helft. Cometas kreeg de eerste kans om tot scoren te komen. Vervolgens nam Jupiter het heft weer in handen door scores van Ancilla en Rianne Wijbenga. Keepster Yvonne van Wier kreeg het voor elkaar om de ballen sneller op te brengen om het spel te kunnen hervatten. Dit zorgde tezamen met onderscheppingen van Jessica de Graaf en Samantha Vijver voor een ware break-out golf voor Jupiter. Iris (1x), Marion (2x), Marije (2x), Marie-jetske (1x) en Ancilla (1x) kregen het allemaal voor elkaar om via een break-out te scoren. Cometas wist tussendoor nog een aantal keer te scoren maar kwam er in het laatste deel van de wedstrijd niet meer aan te pas. Iris sloot de wedstrijd af met twee achtereenvolgende doelpunten. Eindstand: 23-12 in het voordeel van Jupiter ’76.

Met deze winst hebben de Jupiterdames een knappe derde plaats in het eindklassement behaald.. Zij zijn erg tevreden met dit resultaat maar gaan er voor werken om volgend seizoen een nog beter resultaat te boeken. Nogmaals willen de dames Martijn de Ruiter en Maarten Jansen bedanken voor het verzorgen van de trainingen in het afgelopen seizoen. En ten slotte ook coach Jan Bijlsma nogmaals bedankt voor het brengen van structuur en advies tijdens de wedstrijden. Volgend seizoen hopen de dames senioren van Jupiter ‘76 iedereen weer terug te zien in sporthal De Trije in Franeker.

Jupiterheren sluiten thuis winnend af

Zondag 3 april moesten de heren van HV Jupiter’76 het opnemen tegen SGV uit Slochteren.

Men had een gastspeler Erik, niet een onbekende voor het handbal in Franeker, doel is hem weer aan het handballen te krijgen. De uitwedstrijd was destijds in een gelijkspel geëindigd, maar nu thuis moesten de twee punten behaald worden.

Zoals gewoonlijk starten de Jupitermannen erg stroef, het lijkt wel of de heren moeite om vanaf het begin meteen de wedstrijd naar hun hand te zetten. De opdrachten waren toch weer het zelfde, snel opbrengen en vooral het afronden moet goed gebeuren. Verdedigend was het noodzaak voor de heren om veel te praten, schuiven en vooral een actieve 5-1 dekking.

Het lijkt per wedstrijd vaak een déjà vu, op een of andere manier wil het dus niet: de heren missen een beetje agressie. Het scoren ging over en weer in de eerste helft, de ruststand was dan ook 12-12. Volgens coach Maarten Jansen had men toen al ruim voor moeten staan.

Voor de heren in de pauze een belangrijk punt om over na te denken: eigen spel, snelle aanval en een actievere dekking. In de tweede helft begon men beter en liepen gelukkig snel uit naar 3 doelpunten voorsprong. Het was nu de bedoeling om dit langzaam uit te bouwen, maar dat lukte niet echt. Het verschil bleef lang 2 tot 3 punten. Maar gelukkig kreeg men plotseling de geest en begonnen eindelijk goed rond te spelen en zo kwam men gemakkelijk tot scoren.

SGV kwam niet meer aan scoren toe, de verdediging zat goed dicht en ander was er altijd nog keeper Rick die ‘zekere’ doelpunten voorkwam. De twee punten bleven al met al vrij gemakkelijk in Franeker, want de eindstand werd uiteindelijk 23-16. Met nog 1 wedstrijd te gaan hebben de Jupiterheren de 4e plaats veilig gesteld. Het had echt hoger kunnen zijn, voor volgend seizoen een mooie doelstelling.