Jupiterheren winnen thriller, Jupiterdames winnen ruim

De heren van HV Jupiter’76 moesten het zondag 15 november thuis opnemen tegen Kwiek uit Hoogeveen. Men wist dat het een hele zware pot zou worden, Kwiek stond niet voor niets tweede. De start van beide ploegen verliep stroef, voordat het eerste doelpunt viel was men 3 minuten verder. De ploegen waren aan elkaar gewaagd want het ging de eerste 10 minuten gelijk op: 2-2. Daarna liepen de Jupiterboys zomaar uit naar een 6-2 voorsprong. Alles klopte, zowel verdedigend als aanvallend, de heren begonnen te lopen en creëerden zo de kansen. Blijkbaar had men toen het gevoel dat ze wedstrijd in de knip hadden maar de mannen begonnen fouten te maken. Verdedigend stond men plots niet meer als team staan maar 1 op 1 en er was geen rugdekking, dus liepen de heren van Kwiek vlot door de verdediging. Doordat Kwiek steeds dichter bij kwam werd Jupiter onrustig en begon aanvallend weer fouten te maken door te gehaast te spelen. Hierdoor kon Jupiter nog maar tot 3 x scoren terwijl de Kwiekheren er nog 9 noteerden. Ruststand was hierdoor 9 – 11.

Na een peptalk van coach Maarten Jansen wisten de Jupitermannen wat ze moesten doen.

Spijtig genoeg ging Kwiek door met het spel en liep nog iets uit. Toen kwam het besef dat er geknokt moest worden en dat gebeurde zeker. Langzaam aan kropen de Jupiterheren dichterbij, en met een prachtig doelpunt van Brian Engbrenghof (een 2 benig sprongschot) zette men de inhaalrace in. Over en weer werd er gescoord maar Jupiter ging 3-3 spelen in de dekking en dat wierp zijn vruchten af. Na een 13 -17 achterstand begon men in te lopen en de wedstrijd werd feller. Ondanks 2 x een 2 minutenstraf hield Jupiter stand. De laatste minuten begonnen, Kwiek probeerde wel maar Rick Bronger bleek weer een voortreffelijke sluitpost te zijn. Gesteund door het enthousiaste publiek werd er geknokt voor elke bal en met nog anderhalve minuut op de klok kwam men op gelijke hoogte:17-17. Bij coach Maarten steeg de hartslag naar 200 en op de volle tribune zat het publiek ook met een veel te hoge bloeddruk. Het was zaak om de kop er bij te houden en het onmogelijke gebeurde: met nog 12 seconden te spelen werd vanaf de cirkel het winnende doelpunt gemaakt. Pieter van Dijk offerde zich op en belemmerde dat Kwiek de bal snel kun uitnemen. Dat kostte hem een 2 minuten maar de overwinning was voor de Jupitermannen.

Een prima prestatie en volgende week zondag mag men naar koploper Jahn II in Stadskanaal. Tot slot de doelpuntenmakers: Jappie Hibma 7, Pieter van Dijk 4, Harm Bijland 3, Justin Kramer en Brian Engbrenghof beiden 2.

Jupiter dames weer op dreef

Zondag 15 november werd de Friese derby tussen de dames senioren van Jupiter ’76 en Cometas 3 uit Leeuwarden gespeeld. In sporthal De Trije in Franeker startten beide teams onwennig waardoor er de eerste minuten niet werd gescoord. Uiteindelijk maakte Nynke de Jager het eerste doelpunt van de wedstrijd voor Jupiter vanuit een break-out. Cometas gaf hier direct antwoord op waardoor de stand weer gelijk werd. De verdediging van Jupiter stond erg sterk, mede door het verlenen van rugdekking door Marije Bijlsma. De aanval verliep moeizaam wat resulteerde in weinig dreiging en weinig doelpunten. Maaike Osinga wist de keeper van Cometas tweemaal te passeren door rake schoten vanaf de opbouwpositie. Ook Ancilla Roerink maakte een fraai doelpunt vanuit een break-out. Een penalty aan de kant van Jupiter werd goed benut door Marion Offringa. In de eerste helft kon Cometas keepster Yvonne van Wier nog twee keer passeren, mede door het goede verdedigingswerk op de hoeken door Samantha Vijver en Jessica de Graaf. Iris van der Veen maakte het laatste doelpunt voor rust voor Jupiter waardoor er na 30 minuten spelen 6 – 3 op het scorebord stond.

In de rust werden de speelsters van Jupiter gewezen op hun kansen door coach Jan Bijlsma en trainer Martijn de Ruiter. Marie-jetske Lettinga kreeg nog een aantal tips mee van de trainer waardoor ze direct na rust een vliegende start maakte en twee keer kon scoren. De eerste paar minuten van de tweede helft gingen voortvarend voor Jupiter. De verdediging stond sterk en ook het scorend vermogen was groot. Iris en Nynke wisten beide te scoren vanuit een break-out. Na deze doelpuntengolf dutte de wedstrijd wat in. Cometas kreeg de kans om doelpunten te maken en de aanval van Jupiter was niet meer zo effectief als daarvoor. Toch herpakten de dames uit Franeker zich weer halverwege de tweede helft. Rianne Wijbenga doorbrak de doelpuntloze fase met een goed geplaatste bal vanaf de cirkel. Iris wist vrij vlot daarna te scoren vanuit een verkregen penalty. De dames van Cometas kregen nog twee keer de kans om te scoren. Maar door break-outs van Marion en Nynke werd de winst veilig gesteld voor de thuisploeg. De eindstand werd daardoor 15 – 7 in het voordeel van Jupiter ’76. Deze overwinning werd na de wedstrijd goed gevierd tijdens het gezellige piekuurtje van de handbalvereniging in sportkantine De Trije.

Aankomend weekend spelen de dames senioren van Jupiter wederom thuis tegen Meppel AZ om 11:30 uur.