Kaatsvereniging Jan Bogtstra wint NK 50+ op eigen veld

Zaterdag 7 juli werd op het Sjukelan te Franeker gestreden om het Nederlands Kampioenschap (voorheen De Bond) voor heren 50+.

Omdat Kaatsvereniging Jan Bogtstra dit jaar 125 jaar bestaat werd de plaatselijke vereniging het NK toegewezen.

Met 19 parturen op de lijst werd er fel en met veel inzet gestreden onder prachtige omstandigheden.

De uitslagen in de eerste omloop lieten zien dat de meeste parturen van ongeveer hetzelfde niveau waren, 5-5 en 5-4 uitslagen kwamen veelvuldig voor. Eerdere winnaars van het NK als Berlikum, Harlingen en Ried wisten de eerste schifting niet te overleven. Morra-Lioessens de winnaar van 2017 won nog wel van Berlikum, maar moest een flinke aderlating ondergaan door de blessure die Tjeerd Jan Boomsma opliep, Goutum wist daar van te profiteren en ging zo door naar de 3e omloop.

In de 3e omloop streden Easterein en Franeker een spannende strijd die veelvuldig op 6-6 werd beslist. Franeker kwam telkens weer op voorsprong en met de eerste buitenslag van de prima opslaande Tjeerd Dijkstra bij de stand 4-5 6-6 ging de overwinning naar de organiserende vereniging.

Goutum en St. Jacobiparochie was minder een wedstrijd, de heren uit het voormalige Bildt waren duidelijk heer en meester getuige de 2-5 4-6 winst.

Door een staand nummer kwam St. Nicolaasga al in de halve finale. Daar moesten ze aantreden tegen Franeker. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, maar doordat de sterke Tiede Boorsma weinig tot niet in het spel werd betrokken ging de overwinning met 2-5 2-6 eenvoudig naar Jan Bogtstra.

Daarmee was Franeker finalist en moest het aantreden tegen St. Jacobiparochie dat het voordeel had van een wedstrijd minder kaatsen, maar in de praktijk leek dit niet een voordeel te wezen. Jan Bogtstra zat vanaf het begin goed in de wedstrijd en gaf het initiatief niet uit handen. Met degelijk opslagwerk  van Jacob Kamstra en prima perkspel van Jan Sipma en Ludwig Seerden werd K.V. Het Noorden met de gebroeders Piet en Dirk Machiela en Jarig Katsma bij de stand 3-5 en 4-6 aan de zegekar gebonden en kon het feest op het eigen Sjukelan beginnen voor de jubilerende vereniging.

Uitslag:

1e Prijs Franeker, Jacob Kamstra, Jan Sipma, Ludwig Seerden

2e Prijs St. Jacobiparochie, Piet Machiela, Dirk Machiela en Jarig Katsma

3e Prijs St. Nicolaasga, Jan Buitenga, Ferdinand van der Werf en Tiede Boorsma.

error: Bericht Beveiligd!