Kaatsvereniging “Jan Bogtstra” wint de beide NK`s

Voor kaatsvereniging Jan Bogtstra verliepen de op zaterdag 9 juli gehouden Nederlandse Kampioenschappen voor zowel de junioren als de heren 50+ op een geweldige wijze. Toen de prijzen werden uitgereikt stonden zowel de junioren in Berlikum als de Heren 50+ met de kransen om de nek voor de bestuurstenten.

In Berlikum wonnen Allard Hoekstra, Marco de Groot en Djurre Seerden aan de hand van coach Yeb Hingst de naar de naamgever van de vereniging vernoemde wandelbal. De wedstrijd die in de volksmond als Jong Nederland door het leven gaat.

Daartoe hadden ze respectievelijk  Sexbierum-Pietersbierum (5-1 6-6) , Hijum-Feinsum (5-0 6-6) Weidum (5-2 6-4) en Minnertsga (5-5 6-0) verslagen voordat ze in de finale het partuur van Jelsum-Koarnjum-Britsum troffen. De finale was uiteindelijk een van de gemakkelijkste wedstrijden getuige de 5-1 6-4 overwinning.

Voor Jan Bogtstra was het de 9e winst op de Jong Nederland sinds de eerste editie in 1910. Voor toptalent Allard Hoekstra reeds zijn 2e overwinning op dit NK.

De heren 50+ Jan van der Meulen, Jan Sipma en Ludwig Seerden traden in Goënga in het strijdperk om de door hen in 2015 behaalde titel te verdedigen.

Zoals vaker kenden de Franekers een moeilijke start, Easterein nam met degelijk spel een 3-0 voorsprong maar ondanks een 4-4 0-6 achterstand wisten de heren van Jan Bogtstra de wedstrijd met 5-4 6-6 naar zich toe te trekken na een bovenslag van Ludwig Seerden.

De 2e omloop tegen Sexbierum-Pietersbierum was er een van kat en muis, de Franekers waren heer en meester, bij 5-2 6-0 viel de laatste slag.

Tegen gastheer Goënga konden de Franekers maar geen afstand nemen. Door slordigheden bleef het lange tijd een spannende wedstrijd, maar het kwaliteitsverschil kwam uiteindelijk tot uitdrukking in de laatste eersten met 2x een 6-2 winst in het eerst. 5-4 6-2.

Door een staand nummer in de halve finale konden de Franekers even op krachten komen en de strijd bekijken tussen de andere twee halve finalisten Harlingen en St. Nicolaasga. Het laatste partuur wist in het begin nog even goed mee te doen getuige de 1-1 stand in eersten, en een aantal malen 6-6 maar daarna waren het de Harlingers, die door een staand nummer in de omloop daarvoor iets minder hadden behoeven te kaatsen en hun betere spel in een royale 5-1 6-4 overwinning wisten uit te drukken.

In een verwachtte finale tussen de buursteden Franeker en Harlingen ging het de heren van Jan Bogtstra in het begin van de wedstrijd heel gemakkelijk af, mede geholpen door de vele buitenslagen van de gebroeders Pollie en Peter Kwast. Wat resulteerde in een 4-1 voorsprong. Harlingen kwam terug tot 4-2 daarna hadden de Franekers de kans om op 6-4 het 5e eerst te pakken maar de retourslag werd geen zitbal maar een kaats. Deze werd met succes gepakt door Peter Kwast die ook daarna nog een prima zitbal gaf de spanning terugbracht; 4-3. Met 3 ferme bovenslagen (2 van jan Sipma en 1 van Ludwig Seerden )werd de stand op 5-3 gebracht.

Door een omzetting bij Harlingen, Pollie voorin en de 2e opslag naar Eddie Sjollema kwamen de Harlingers terug tot 5-5.  In het laatste eerst waren er 2 voorslagen, eentje van alle twee de parturen en 1 buitenslag door Harlingen ’n zitbal door Jan van der Meulen en een geweldige bovenslag van Jan Sipma waarna er bij de stand 6-4 in Franeker voordeel een kaats bij de opslag kwam te liggen. De prima opgeslagen bal van Ludwig kon door Pollie kwast onvoldoende worden verwerkt waarin het voor Franeker een koud kunstje was om de bal voor de kaats te keren en daarmee de NK titel te prolongeren.

NK 50+ NK junioren 2016