Klassiek weekend in De Koornbeurs

Theater de Koornbeurs in Franeker organiseert in het weekend van 13 en 14 januari een ‘weekendje klassiek’. Speciaal voor de liefhebbers van klassieke muziek komen 3 zeer diverse muzikanten langs. Het publiek kan genieten van deze zeer getalenteerde muzikanten.

 

  • Zaterdag 13 januari om 15 uur: Pianist en componist Marlies du Mosch
  • Zaterdag 13 januari om 20.15 uur: Nederlandse beroemde violist Jeroen de Groot
  • Zondag 14 januari om 15 uur: Sopraan Céline Janssen met ‘opera voor Dummies’

 

Kaarten zijn te verkrijgen via www.theaterdekoornbeurs.nl/theater. Een ticket kost 19,50 euro. Een passe-partout voor alle 3 voorstellingen kost 50 euro.

 

Meer informatie over de muzikanten:

 

Pianist en componist Marlies du Mosch heeft onlangs haar eerste piano-soloalbum uitgebracht met de titel Tale of a City. In filmische sferen en minimalistische klanken vertelt ze het verhaal over de stilte van de stad. Want ook al woont Marlies in de bruisende stad Rotterdam, de stilte die er ook te vinden is blijft haar fascineren. ‘Tot stilstand komen en beseffen dat de wereld om je heen door raast, dat probeer ik te vangen in muziek. Composities die je laten ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven’. Eerder zette ze gedichten van toenmalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr op muziek. Dat groeide uit tot een nationaal evenement in Paradiso met het Metropole Orkest en solisten Ricky Koole en Viggo Waas. Ook vroeg André Heuvelman, voormalig solo-trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Du Mosch om een heel album voor hem te componeren. Dat werd Enchantement, uitgevoerd door André en haarzelf op piano. Nu is de tijd aangebroken voor Marlies om met solistisch werk naar buiten te komen. Tale of a City neemt je mee in haar muzikale vertellingen.

 

Nu de ons omringende wereld steeds rauwer en gewelddadiger wordt, is voor artiesten het verbeelden van alternatieve en aantrekkelijker werelden steeds meer een artistieke noodzaak. De Nederlandse beroemde violist Jeroen de Groot biedt zo’n andere wereld met een recital waarin hij werk van Grieg combineert met dat vanSaint-Saens, Ravel en Ysaye. In Sonate nr. 2 voor viool-piano van Grieg, gebaseerd op de Noorse folklore, treft het publiek ogenschijnlijk eenvoudige melodieën met een heel eigen chromatische en harmonische stijl. Van Saint-Saens speelt Jeroen, naast het korte werk de Havanaise, ook diens grootse, relatief onbekende sonate. Beide werken vallen op door hun melodische lijnen en structuur als tekenen van fantasie en vakmanschap van de componist. Ravels Tzigane verwijst naar de Roma, niet naar het Hongaarse Cygany. Dit stuk bevat veel materiaal gebaseerd op zigeunermuziek. Het begint met een lange fantasievolle en virtuose cadans, waarna als de piano inzet, het stuk overgaat in een ware Csardas. Op de piano: Nicolas van Poucke De Groot waagt zich ook aan de beruchte bewerking van de Etude ‘Çaprice d’après l’étude en forme de Valse’ voor piano van Eugene Ysaye. Ysaye was niet alleen een groot pedagoog en dirigent maar ook een van de grootste violisten van zijn tijd. Deze geweldige Belgische viool-virtuoos heeft van dit stuk een spetterende en fantasievolle transcriptie geschreven met een hoog gehalte virtuositeit voor beide instrumenten.

 

Sopraan Céline Janssen toont in ‘Opera voor Dummies’ aan dat opera eigenlijk hartstikke hip en toegankelijk is. Niet stoffig, maar sexy, grappig en ontroerend! In cabaretsfeer neemt ze je mee in de wereld van de opera, een genre dat in eerste instantie juist voor het volk werd geschreven. Céline zingt niet alleen opera, maar ook jazz, pop en rock. Door deze genres met elkaar te combineren en bekende nummers te ‘ver-opera-en’, maakt ze opera voor een breed publiek toegankelijk. Met haar deelname aan het SBS6 zangprogramma ‘We Want More’ liet ze al zien hoe opera ook kan. Ze verraste alle juryleden door het rock-lied ‘Who Wants To Live Forever’ van Queen te ‘ver-opera-en’. Unaniem stemden Henk Poort, André Hazes, Davina Michelle, Ali B en Trijntje Oosterhuis haar naar de halve finale. Celine bezocht De Koornbeurs al eerder, de reacties waren laaiend enthousiast. Toegankelijk voor iedereen én zeer leerzaam.

 

 

error: Bericht Beveiligd!