Kom naar ‘Kletterdei’ 18 mei in Franeker

Kunstenaar Jean Michel Otheniel onthult de Oortwolk-fontein.

Op vrijdag 18 mei is het ‘Kletterdei’! Dan zetten alle kunstenaars achter elkaar de fonteinen in werking. De opening is in iedere stad van de Elfsteden live op grote schermen te volgen. En natuurlijk ook in Franeker op de Breedeplaats. Om 16.00 uur begint het openingsprogramma. De Franse kunstenaar Jean Michel Otheniel opent de Oortwolk-fontein en overhandigd de fontein symbolisch aan de mienskip van Waadhoeke.

Kom naar de opening en neem plaats aan de feestelijk gedekte tafels. Neem een hapje en een drankje en geniet van de 11 openingen. Welkom aan tafel in Franeker!

Programma Franeker Breedeplaats

  • 15.30: Inloop en aan tafel
  • 16.00: Start openingsprogramma
  • 16.00: Rond 16.00 uur opent Jean Michel Otheniel de fontein en overhandigd deze symbolisch aan de mienskip van Waadhoeke
  • 17.15: Minister van Engelshoven spreekt live vanuit Bolsward – te zien op het grote scherm
  • 17.45: Einde programma

De fontein

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. De Oortwolk zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.

Meer weten over 11Fountains

www.11fountains.nl

www.lf2018.nl