Wethouder Nathalie Kramers van Leeuwarden opent de expositie

Somar Jilo Simon Vestdijk Harlingen en Marta Callens Stedelijk Gymnasium winnen Arts eXpression 2023

Marta Callens (Stedelijk Gymnasium) en Somar Jilo (RSG Simon Vestdijk Harlingen) winnen Arts eXpression 2023 met thema ‘Taboe’

Op 14 maart jl. presenteerden de leerlingen van OSG Piter Jelles, RSG Simon Vestdijk en De Jutter, die waren geselecteerd voor de finale van het project ‘Arts eXpression’, hun kunstwerken met het thema ‘Taboe’ aan de vakjury. De vakjury bestond dit schooljaar uit Hein de Graaf (beeldend kunstenaar), Nicole Bevers (teamleider van dbieb) en Hiltje Rookmaker (lid College van Bestuur).

De 28 indrukwekkende kunstwerken en de persoonlijke verhalen en mooie betogen van de leerlingen, maakten het de jury erg moeilijk om één werk uit de onderbouw en één werk bovenbouw uit te lichten en te bestempelen als winnaar. Toch lukte het om een keuze te maken en tijdens de feestelijke opening werden dezelfde middag de prijswinnaars in dbieb bekend gemaakt.

De vakjury koos het kunstwerk van Somar Jilo (RSG Simon Vestdijk Harlingen), ‘Zonder Titel’, uit als winnende werk. Somar maakte een potloodtekening op A4, met een zeer sterke uitstraling en een belangrijke diepere boodschap. De jury zie daarover: ‘Somar snijdt met het kunstwerk dat hij heeft gemaakt niet alleen het bovenliggende ‘Taboe’ aan van het slapen met een teddybeer als je volwassen bent, maar geeft ons door zijn werk en zijn verhaal erover ook mee dat wij als samenleving een taboe zelf creëren door de normen en waarden die wij hanteren of opleggen. Deze dubbele laag en de manier waarop met een simpel 2B potlood een prachtig kunstwerk is gemaakt om dit Taboe te tonen, greep de jury aan.”

Marta Callens (Stedelijk Gymnasium, OSG Piter Jelles) werd als winnende werk van de bovenbouw gekozen met haar kunstwerk ‘Opgesloten’. De jury zei over haar werk: ‘Marta heeft een prachtige techniek, maar geeft ook heel duidelijk een boodschap mee. Het kunstwerk spreekt voor zich en behoeft geen uitleg. Marta wil laten zien dat het nog steeds taboe is om over problemen te praten en te doen alsof er niets mis is, terwijl er van alles aan de hand is. We houden onszelf en elkaar in een glazen box van schaamte of angst zitten. Zij laat met het donkere blauw in haar werk de duisternis zien, maar door gebruik van het okergeel ook het licht van het verlichten van pijn door over je problemen te praten.”

Finn van der Molen uit klas 5 van RSG Simon Vestdijk Harlingen zorgde voor de muzikale omlijsting van de feestelijke middag en bracht een prachtig en kwetsbaar (zelfgeschreven) nummer ten gehore: ‘I guess no one likes me’.

De expositie werd officieel geopend door wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden, die een mooie toespraak hield over het belang van kunst en durf hebben om thema’s aan te snijden en jezelf als leerling te laten zien en te laten horen, bijvoorbeeld via kunst zoals bij dit project. Ze complimenteerde de leerlingen met hun talent én hun lef waarmee ze hun werk tentoon hebben gesteld en erover hebben verteld.

De expositie is nog t/m 4 april te bezoeken in dbieb in Leeuwarden (Blokhuisplein 40) en is vrij toegankelijk (te zien op afdeling ‘Spannend’ op de begane grond). Het publiek mag t/m 4 april stemmen op een favoriet kunstwerk voor de publieksprijs, dus kom vooral kijken naar de prachtige werken van onze leerlingen! Voor een overzicht van alle werken die op de expositie te zien zijn, zie: https://ovo-fryslannoord.nl/artsexpression/

Maar: in het echt is het vele malen mooier, dus neem een kijkje. Ook samen met je (mentor/coach) klas ben je van harte welkom!

 

error: Bericht Beveiligd!