Leerlingen Anne Maria van Schurman in actie tegen zwerfafval

Leerlingen van de vier 2-havo-klassen van het CSG Anne Maria van Schurman gaan de komende weken aan de slag om het zwerfafval in Franeker te verminderen. De leerlingen doen onderzoek naar het probleem ‘zwerfafval’, denken na over oplossingen en werken het beste idee uit tot een advies dat zij aan wethouder Bekkema presenteren.

Het project

Wethouder Bekkema komt op 11 mei a.s. op school om aan de leerlingen een speciale opdracht te geven. Zij worden gevraagd om te helpen zwerfafval in Franeker op te sporen en oplossingen te bedenken om het te verminderen. Dit doen ze in een werkvorm van een adviesbureau. Hun beste idee presenteren ze op 17 juni 2015 aan wethouder Bekkema.

Jaarlijks wordt er in Franekeradeel 30.000 kg zwerfvuil opgeruimd. Dat is inclusief het afval uit de prullenbakken. Het kost de gemeente elk jaar ongeveer € 80.000,- om dit afval op te ruimen. De gemeente Franeker daarom wil graag een schonere gemeente worden.

Samen Fryslân Schoon

Het scholenproject is een van de drie projecten die georganiseerd worden onder de noemer ‘Samen Fryslân Schoon.’ Samen Fryslân Schoon is een initiatief om vanuit een positieve benadering samen met inwoners van gemeenten zwerfafval tegen te gaan. Het is een samenwerkingsproject van de gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Leeuwarderadeel, Littenseradeel en Vlieland, en wordt uitgevoerd door De Friese Milieufederatie en ondersteund door Omrin en IVN.

Samen Fryslân Schoon liet eerder van zich horen door met succes ‘pratende’ afvalbakken te introduceren. De gemeenten zetten deze bijzondere afvalbakken in tijdens evenementen. Voor september 2015 staat een inzamelingsproject door inwoners op het programma.

zwerfafval

error: Bericht Beveiligd!