Josse Pietersma en auteur Pieter Stoer

Leerlingen IKC Toermalijn op zoek naar eeuwenoud boek

Boekpresentatie in Martenatuin

Afgelopen woensdag 13 september trok een bont gezelschap van kinderen en volwassenen door de tuin van Museum Martena in Franeker. Zij probeerden een eeuwenoud mysterie op te lossen. Met een metaaldetector werd op meerdere plekken gezocht naar een verdwenen boekwerk van de Franeker Universiteit uit 1594. De zoektocht was een initiatief van uitgeverij Elikser in Leeuwarden, bij de presentatie van het nieuwe kinderboek van Pieter Stoer: Kasper en Lumbricus.

Een belangrijk deel van het verhaal speelt zich af in Franeker en omgeving. Kasper is een jongen van 10 jaar die ontdekt dat er eeuwen geleden, in 1594 op mysterieuze wijze een dik boek verdwenen is uit de bibliotheek van de universiteit van Franeker. Hoe is het boek verdwenen, waarom is het boek zo belangrijk en zal het ooit weer worden teruggevonden? Kasper gaat op zoek. En dat is wat de kinderen van groep 7/8 van IKC Toermalijn afgelopen woensdag ook deden. Gewapend met een schatkaart en geholpen door Rinze en Marten Cuperus met metaaldetector, doorzochten zij de Martenatuin.

Conservator Josse Pietersma van Museum Martena en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium had hoge verwachtingen van de zoektocht. Deze kwamen maar ten dele uit. Het kistje dat de kinderen vonden, was te klein om een groot oud boek te bevatten, zag Pietersma al snel. Uiteindelijk bleek het kistje het nieuwe boek van Stoer te bevatten: Kasper en Lumbricus.  Stoer overhandigde het eerste exemplaar aan de conservator omdat het Planetarium en het museum een belangrijke rol spelen in zijn boek. Stoer: “Zoals de kinderen vandaag op zoek zijn gegaan, is ook Kasper aan het speuren in de grond. Hij wordt daarbij op verrassende wijze geholpen door de worm Lumbricus. Ze dringen diep door in de terp van Ekelum en stuiten op een goudschat uit de 7e eeuw. De goudschat is slechts het begin van een serie onopgeloste zaken uit het Friese verleden. Waaronder die van het verdwenen boek van de Franeker Universiteit.”

Met  Kasper en Lumbricus brengt de schrijver de geschiedenis van Friesland op een unieke en spannende manier tot leven. Het is geschreven voor kinderen vanaf 9 jaar en is verkrijgbaar in de boekhandel en bij uitgeverij Elikser.