Lezing over Saksische tijd in Friesland en Hessel van Martena

Op maandag 13 maart is er een lezing over ‘Zeventien jaar staatsmacht en strijd’ in de Saksische tijd in Friesland. De lezing door Marjan Brouwer, historicus en conservator in Museum Martena, wordt georganiseerd door de Vrienden van de stad Franeker en Stichting Trezoor.

In 1498 begon voor Friesland een nieuwe tijd. Misschien wel de nieuwe tijd zoals die in andere delen van Europa al was begonnen. Er kwamen nieuwe machthebbers naar Friesland, de Saksische hertog Albrecht en zijn zonen George en Hendrik die een moderne staat voor ogen hadden. Hun Friese avontuur duurde maar zeventien jaar: in 1515 gooiden ze het bijltje er al weer bij neer. Het had hun niet veel opgeleverd. Maar voor Friesland dan? Wel iets, of toch niet? De lezing handelt over het einde van de Friese onafhankelijkheid, rond het leven van Frieslands bekendste vroeg-moderne collaborateur, Hessel van Martena.

De lezing vindt plaats in De Rank, Zilverstraat (naast de voormalige gereformeerde kerk), aanvang 20.00 uur. Entree is gratis.

error: Bericht Beveiligd!