Lukt het omkeren van diabetes wel??

Er zijn veel berichten te vinden in de media over hoe je diabetes kunt “omkeren” door een dieet met minder koolhydraten te volgen. Meestal lukt het goed om betere bloedglucosewaarden te krijgen, maar het “omkeren” is vaak een stap te ver. Mensen bij wie het niet lukt, voelen zich hier vaak vervelend bij, zeker als zij erop aan worden gesproken dat diabetes omkeerbaar is en waarom het hen dan niet lukt. Hoe zit dit nu eigenlijk? Ligt het aan de inzet en uitvoering of is er meer aan de hand??

Allereerst even een toelichting. In Nederland hebben 1,2 miljoen diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes is er te weinig insuline in het bloed om het bloedsuiker (het glucose) in de lichaamscellen op te nemen of er is wel insuline maar de cellen werken niet goed met insuline samen. Hierdoor gaat de cel niet open en zorgt insuline uiteindelijk voor vetopslag in de buikstreek. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Het vermogen van de alvleesklier om insuline te maken kan afnemen als u ouder wordt. Veel factoren, waaronder erfelijke, bepalen hoe snel dat gaat.

Als de cellen minder gevoelig worden voor insuline, bij de cel die niet open gaat, neemt de behoefte aan insuline juist toe. Vaak ligt de oorzaak in een te hoog lichaamsgewicht. Bewegen in deze situatie helpt goed om de glucose toch in de cellen te krijgen. Ook afvallen helpt goed, maar dan juist niet met de vetarme producten. Deze bevatten namelijk vaak veel meer suiker! Meer suiker geeft een hoger glucosegehalte in het bloed en dan is er dus meer insuline nodig. Insuline zorgt voor opslag van vet in het vetweefsel van de buik en om de organen, dus dat werkt dan juist averechts. Het doorbreken van dit proces kan, naast bewegen, ook goed met het volgen van een koolhydraatarm dieet. Het dieet verbetert de insulinegevoeligheid in de spieren en de lever: de cellen nemen dus weer beter het glucose uit het bloed op. Hierdoor is er minder insuline nodig, waardoor het vetgehalte in de organen vermindert.

Helaas doen mensen dit vaak op eigen houtje, waarbij de voeding langdurig zeer onvolwaardig is. Maar één op de vijf mensen gaat naar de dietist. En dat is jammer, want op termijn werkt een te streng koolhydraatarm dieet niet, omdat u voedingsstoffen mist die juist de verbranding stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan B-vitamines, jodium, ijzer, zink en magnesium. Een zes jaar durend onderzoeken in Glasgow laat zien dat mensen die begeleid zijn bij het volgen van een gematigd koolhydraatarm dieet 1. minder of geen diabetesmedicatie meer nodig hebben, dus niet bij iedereen bleek diabetes “omkeerbaar”, 2. een dalende bloeddruk hebben (zonder medicatie), 3. gewichtsverlies bereiken van tenminste 15 kilo per jaar en 4. een betere kwaliteit van leven ervaren. Wat betreft het gewicht, woog de helft van de mensen na deze periode van zes jaar nog tenminste 10 kilo lichter. Deze behandeling werkt alleen als de voedingsadviezen om niet weer aan te komen, worden volgehouden in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Hiervoor hoeft u niet naar Glasgow. Ik durf u, na 9 jaar ervaring met dit dieet, succes te garanderen!! Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist bij Libra Dieetadvisering, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!