Maandag 3 juni NL-Alert controle bericht

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controle bericht uit. Maandag 3 juni 2024 is het volgende testbericht!

Wanneer wordt het NL-Alert controle bericht uitgezonden?
De overheid verzendt het NL-Alert controle bericht normaal gesproken op de eerste maandag in juni en december rond 12:00 uur.

Hoe weet ik dat het om een controle bericht gaat en niet om een noodsituatie?
In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controle bericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het controle bericht bevat de volgende tekst:

“NL-Alert [datum] 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required.

Waarom heb ik meerdere controle berichten ontvangen?
Het meerdere malen ontvangen van NL-Alert-testberichten kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert-testbericht niet goed wegdrukt, kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat jouw mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.

Ik heb mijn mobiel wel ingesteld maar geen NL-Alert controle bericht ontvangen. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen NL-Alert controle bericht hebt ontvangen.

Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
Je had tijdelijk geen bereik.
Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast

Ik ontving het controle bericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert controle bericht later hebt ontvangen.

Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
Je had tijdelijk geen bereik.
Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast

Ik heb mijn mobiele telefoon niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controle bericht ontvangen. Hoe kan dat?
NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen.

Mijn mobiele telefoon geeft andere waarschuwingssignalen/geluiden bij het controle bericht dan bij gewone berichten. Hoe kan dat?
NL-Alert is een alarmmiddel. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er meer aan de hand is dan een SMS, WhatsApp of emailbericht. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.

Ik wil geen controle berichten ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden voor controle berichten van NL-Alert?
Als je geen controle berichten wilt ontvangen, kun je dit uitzetten op jouw mobiele telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Op de pagina ‘je mobiele telefoon’ kun je lezen hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

bron:Overheid.nl