Maartje Nauta wint Earste Groat Franeker diktee!

Maartje Nauta wint Earste Groat Franeker diktee!

Ach lieve meensen wat is ’t fijn, Dat jim hier by ôns binne
Un echt Groat Franeker Diktee Jim mag’ der su op stinne

Ut skriven is un hele klus, Maar laat jim lekker gaan
Ut bruken fan ôns stâdse taalDat staat bij ôns foaraan!

 

Zingend openden Anneke Tulp, Annalies van der Pol en Gea Iedema van het ‘Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers’, donderdag 3 november het ‘Earste Groat Franeker Diktee’. Een kleine dertig aanwezigen, waaronder wethouder Dijkstra van Gemeente Waadhoeke, werden daarna onderworpen aan het dictee. De eerste tekst ging over de stad Franeker, oorspronkelijk als liedtekst ‘Un plaatsy’ geschreven in 1986, voor het Franeker Straatkabbaret door wijlen Tjitte Piebenga.

Iedere deelnemer werd na het schrijven gevraagd om het dictee van een andere deelnemer na te kijken. Daarna bekeek de jury – bestaande uit Wim Aalbers, Anneke en Annalies, ofwel, de redactie van het Franeker Woardeboek – nog die met de minste fouten. Maartje Nauta bleek met maar 15 fouten de Franeker tekst het beste te hebben geschreven. Zij kreeg naast een beker voor de 1e prijs ook een wisseltrofee mee, een echte originele klok met klepel, die symbool staat voor hoe de inwoners van Franeker ook wel worden genoemd, namelijk; Klokkedieven.

Feja Attema werd 2e en 3e Taalcoördinator van Gemeente Waadhoeke, Gerard de Jong met respectievelijk 19 en 22 fouten. Maartje Nauta was tevens de allerbeste in de reeks wekelijkse opgaven die het Genoatskap, voorafgaand aan het dictee en als een soort van opwarmer organiseerde.

“Ut doël om mekaar te treffen, Franekers te praten, te hoaren en te skriven, foar de leuk is mear dan réaliseard”, aldus de organiserende Genoaten. ‘Franekers bruke komt earst, geef kin altyd nòg!

Wij waren erbij en keken mee:

 

 

error: Bericht Beveiligd!