Minima Moestuintjes gaat het derde seizoen in

We merken allemaal de gestegen prijzen in de supermarkt, maar voor mensen met een laag inkomen is het vaak moeilijk om aan verse en gezonde producten te komen. Daarom is Laura van Twillert in 2020 gestart met het initiatief Minima Moestuintjes.

Het project blijkt een groot succes. In de gemeente Waadhoeke verbouwen inmiddels ruim 100 minima gezinnen thuis hun eigen groenten met een minima moestuintje en voor dit nieuwe seizoen is er weer plek voor 30 nieuwe deelnemers.

 

Mini moestuintje aan huis

In 2020 kwam ik op het idee om minima te voorzien van hun eigen moestuintje. Zo kunnen zij op een makkelijke en haalbare manier zelf groenten verbouwen. Gewoon lekker aan huis, in de achtertuin of op een balkon. In 2021 ben ik gestart met 50 deelnemers. 

Het bleek goed aan te slaan. We hebben een besloten facebookgroep waar we moestuintjes showen, recepten delen, we elkaar helpen met adviezen of zaadjes ruilen. Op deze manier is er onderling contact en zijn we inmiddels een leuke lokale community geworden. In 2022 zijn er nog eens 50 deelnemers bijgekomen.  

 

Eigen bijdrage van € 15,00

Een compleet startpakket kost zo’n € 140 maar dit is voor iemand met een minimuminkomen niet makkelijk op te hoesten. Daarom is Minima Moestuintjes altijd op zoek naar subsidies en sponsors en dit jaar heeft Woningcorporatie Wonen NWF toegezegd minima gezinnen te willen sponsoren met een minima moestuintje. Minima betalen zelf een eigen bijdrage van € 15. Voor dit bedrag krijgen ze twee lichtgewicht moestuinbakken van elk 0,60 0 x 0,60 cm, zakken aardemix, voeding, 12 verschillende groentezaden, plantenlabels en een app die ze stap voor stap uitlegt hoe, wat en wanneer ze kunnen zaaien. 

 

5 minuutjes ‘werk’ per dag

Mensen die mee willen doen hoeven dus eigenlijk helemaal geen verstand te hebben van moestuinieren. Het enige dat ze nodig hebben is een smartphone (voor de app) en een klein plekje aan huis met voldoende zon. Oh ja, en 5 minuutjes tijd per dag. Want dankzij de methode van de Makkelijke Moestuin kost het slechts 5 minuutjes tijd per dag en hoef je fysiek geen zwaar werk te doen zoals spitten of onkruid wieden. Het is echt voor iedereen haalbaar!  Daarnaast ben ik beschikbaar om ze op weg te helpen als ze daar behoefte aan hebben. 

 

Startpakketten beschikbaar 

Behoor jij ook tot de minima, woon je in de Waadhoeke en lijkt het je ook leuk om zelf je groenten aan huis te verbouwen? Meld je dan voor 20 februari 2023 aan voor een Minima Moestuintje. Dit kan door een mailtje te sturen naar minimamoestuintjes@gmail.com. Er zijn (vooralsnog) 30 startpakketten beschikbaar, dus wees er snel bij.