Minisymposium Franeker Reformatiestad in teken van Vernieuwing

Na het succes van de eerste editie afgelopen november organiseert de werkgroep Franeker Reformatiestad wederom een minisymposium en wel op donderdagmiddag 15 maart 2018, aanvang 14.30 uur. Deze keer in de Poort van Franeker, Stationsweg 1 te Franeker.
Het thema van het minisymposium is: Vernieuwing! 500 jaar terug in de tijd… Sprekers zijn prof. dr. Piet Visser en prof. dr. Hans Mol.

Piet Visser is emeritus-hoogleraar Geschiedenis van het Doperdom en aanverwante stromingen, eerst aan de Universiteit van Amsterdam en later aan de Vrije Universiteit. Hij heeft zich gespecialiseerd in de cultuur- en kerkgeschiedenis van het Nederlandse doperdom. Een deel van zijn onderzoek richt zich op de kunst-, literatuur- en boekproductie van de doopsgezinden.
Visser zal deze middag spreken over de vroege dopers, met aandacht voor Franeker en Tzum. De titel van zijn lezing is ‘Muiters en mennisten rondom de Martinikerk: Franeker in de voorhoede van de doperse reformatie in Friesland’.

Hans Mol is als onderzoeker middeleeuwse geschiedenis en projectleider HISGIS (Historisch Geografisch Informatiesysteem) verbonden aan de Fryske Akademy. Vanuit de Akademy is hij bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden voor de geschiedenis van de Friese landen in de middeleeuwen. Hij heeft zich gespecialiseerd in de middeleeuwse geschiedenis, kloostergeschiedenis, militaire geschiedenis en nederzettingengeschiedenis.
Mol vertelt over de relaties van de adel met de kerk. De titel van zijn lezing is ‘De Friese adel en de parochiekerk in de late middeleeuwen, met speciale aandacht voor Hitzum en Sexbierum’.

Na de inleiding van beide sprekers gaan we in kleine groepen in gesprek over een stelling. Het symposium staat onder leiding van Eduard van Zuijlen, voorzitter van De Franeker Academie. De toegang is gratis. Koffie is voor rekening van de organisatie. De borrel na afloop is voor eigen rekening. Aanmelden kan per e-mail via: franekerreformatiestad@gmail.com.

Algemene informatie over Franeker Reformatiestad:
In april 2017 heeft Franeker de titel ‘Europese Stad van de Reformatie’ ontvangen op grond van haar geschiedenis. Al aan het begin van de 16e eeuw waren er mensen die een eigen opvatting over hun geloof en leven stelden boven die van de kerk, waartoe iedere burger behoorde. Onder hen vormden de dopers een actieve beweging. De eerste berichten hierover dateren van rond 1520. Later die eeuw kreeg Franeker nadat Friesland onder Willem van Oranje protestants werd een universiteit in de stad. Beide ontwikkelingen getuigen van een identiteit van de stadsbewoners, die zich karakteriseert in zelf en vrijuit denken.

error: Bericht Beveiligd!