HyperFocal: 0

Muzikanten uit omgeving Franeker bij Grutsk

Muzikanten uit omgeving Franeker, Menaldum en Minnertsga zetten Leeuwarden op z’n kop tijdens Grutsk

Verschillende muziekverenigingen uit de omgeving van Franeker, Menaldum en Minnertsga zetten op 30 juni de binnenstad van Leeuwarden op z’n kop tijdens Grutsk. Onder andere de Sternse Slotlanders, Oranje Minnertsga, CMH Menaldum Different Sound, De Bazuin Tzummarrum en anderen doen op verschillende momenten mee aan dit megafestival. Tijdens Grutsk is er muziek op vijf podia, een Taptoe op het Oldehoofsterkerkhof en verschillende straatparades. Het festival wordt afgesloten met een avondshow op het hoofdpodium van CityProms met optredens van Elske DeWall, het bekende strijkensemble Fuse, top-brassbands en -showorkesten, het NNJO en een gezamenlijk optreden van Iris Kroes met Brassband De Bazuin uit Oenkerk.

Optredens in de hele binnenstad
De optredens van de tientallen verenigingen vinden plaats door het hele centrum van Leeuwarden. Al vanaf tien uur ‘s ochtends zijn er muziekoptredens op het CityProms podium op het Wilhelminaplein. Daarna verspreiden de verenigingen zich door de hele binnenstad. Overdag krijgen orkesten, fanfares, ensembles en koren de kans om op het hoofdpodium en op popup-spots in het centrum van zich te laten horen. Zo is er muziek en zang te horen in de Prinsentuin, het Gouveneursplein, het Waagplein en het Mata Hari Plein. Op die verschillende podia zijn verschillende groepen uit de omgeving van Franeker en Minnertsga te zien en te horen. Op het Wilhelminaplein komt een spectaculaire Vancore Drumbattle met zes slagwerkgroepen, met medewerking van de Sternse Slotlanders.

Kleintje Taptoe Leeuwarden
Tussen 14.00 en 17.00 uur is er op het Oldehoofsterkerkhof een Taptoe. Daarmee keert Taptoe Leeuwarden voor een keer terug op de plek waar het allemaal begon. Tijdens deze gratis taptoe zijn er showoptredens van CMH Menaldum, de Graham Lowlanders, Jeugdkorps Pasveer, Takostu Stiens, Jong Takostu, Jong Advendo, de Sternse Slotlanders en het Pasveerkorps.

Streetparades
Vanaf 18.00 uur zijn er vier themaparades door het centrum van Leeuwarden. Er is een vaandel- en vlaggenmars, een straatparade voor marchingbands en een showparade voor showkorpsen, waaronder de Sternse Slotlanders. Tegelijkertijd laten mars- en muziekkorpsen tijdens ‘Living History’ zien waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen.

Spectaculaire avondshow
Knallende afsluiter is een grote avondshow waarin duidelijk moet worden hoeveel kwaliteit er in de noordelijke amateurverenigingen rondloopt en waar dat talent toe kan leiden. Meervoudig landskampioen Brassband De Bazuin treedt op met Iris Kroes, terwijl meer dan zestig muzikanten van Friese malletbands en later ook Brassband Soli Brass een crossover doen met Elske DeWall. De verschillende parades krijgen het podium en het Noord Nederlands Jeugd Orkest treedt op met vioolensemble Fuse, bekend als huisorkest van tv-programma Podium Witteman. Het slotspektakel is gratis toegankelijk. Het begint om 19.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Daarna is er nog een afterparty met T-Brass, Almondegas en Mailbox in Neushoorn.

De organisatie van Grutsk is in handen van de Friese muziekbond OMF en de stichting Proud Event, bekend van Proud on Stage. Grutsk vindt plaats op 30 juni in de hele binnenstad van Leeuwarden en is gratis toegankelijk. Er zijn optredens van 10.00 tot 23.00 uur en daarna begint de afterparty. Meer informatie over alle deelnemers is te zien op www.grutsk.fr.

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!