Na 5 decennia begint voor Lodewijks icoon Marten Palstra zijn pensioen

Op woensdag 28 juli om half tien lopen wij ‘Lodewijk Mode voor Mannen’ binnen. Halverwege de winkel, die op dat moment nog rustig was, verschijnt met een brede glimlach en een vriendelijke enthousiaste groet Marten Palstra. Wij mogen vandaag deze iconische man voor het laatst op zijn werk interviewen. En we zijn niet de enige die hem op één van zijn laatste werkdagen bezoeken werd wel duidelijk tijdens ons gesprek, wanneer Marten af en toe wat onrustig om zich heen kijkt, want er staan klanten op hem te wachten.

Dat is wat Marten ook beschrijft, de voldoening die hij uit zijn werk gehaald heeft de afgelopen 50 jaar. De persoonlijke aandacht en interesse in zijn klanten. ,, Soms wist ik nog beter wat er in de kast hing dan zijn vrouw” vertelde hij toch wel trots. Die oprechte interesse is altijd enorm gewaardeerd want mensen komen vanuit verschillende plaatsen in Nederland om Marten te bedanken, voor een laatste praatje of advies. En dan heb je in 50 jaar toch wel heel wat bereikt.

Toen Marten 50 jaar geleden begon op dinsdag 3 augustus 1971 als 16 jarige jongen, was het assortiment verre van wat het nu is. Broeken tot wel 3 hoog op kleur gesorteerd was het enige wat er verkocht werd. Met een vooruitstrevende werkgever, zoals Marten zijn werkgever noemt, werd het assortiment uitgebreid van broeken naar pakken met colbert, vrijetijdskleding en sinds een aantal jaren een webshop naast de 900 vierkantenmeter winkel.

De leukste verandering in de mode van de afgelopen 50 jaar vind Marten toch wel de verandering van het hele nette naar de wat meer sportievere vrijetijdskleding. Overigens ook Martens zijn favoriet ,, een spijkerbroek met een leren jasje en eventueel een hoodie eronder, maar geeft de mode aan dat het met een print is of het zijn meer poloshirts dan draag ik dat ook, ik pas mij aan” zegt Marten. Zijn garderobe kast is dan ook goed gevuld met veel verscheidenheid aan kleding zodat er veel gemixt en gematcht kan worden.

De bandplooi vind Marten toch wel de grootste mode misser. Tegenwoordig heb je mix & match waardoor het mogelijk is voor broek en colbert passende, en dus verschillende maten, te kopen en dat bestond vroeger nog niet. Dat zorgde toch wel voor soms veel te weide broeken bij een jasje. De tegenwoordige trend met de smallere kleding zoals de skinny jeans en de meer aansluitende kleding mag om Marten wel blijven.

Er zijn natuurlijk veel verhalen die je bijblijven, maar een hele bijzondere vind Marten wel van een man (62) die de winkel in kwam voor een pantalon, omdat hij vond dat dát bij zijn leeftijd hoorde. Na advies van Marten is de man naar verbazing en tevredenheid omgetoverd. Samen hebben ze met een kop koffie gewacht op de man zijn vrouw die aan de overkant aan het shoppen was. Toen ze binnen kwam zei ze ,, tjonge jonge wat sjûst do der moai út, ik bin suver wer verliefd op dy”

Na met drie generaties Lodewijk te hebben gewerkt in de afgelopen 50 jaar, stopt Marten Palstra op dinsdag 3 augustus en gaat hij met pensioen. Na precies 50 jaar is het cirkeltje rond en gaat hij genieten van zijn hobby’s, muziek, wandelen, fietsen en de (klein) kinderen. Door in de afgelopen jaren af te bouwen van vijf dagen in de week naar nu drie dagen heeft Marten al enigszins wat kunnen wennen aan meer vrije tijd. ,, Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan, ik ga na 50 plezierige jaren met opgeheven hoofd met pensioen”. Aldus Marten

 

error: Bericht Beveiligd!