Nabeschouwing meiden en vrouwen voetbal SC Franeker *foto’s*

De wintermaanden komen er weer aan en dat is ook te merken aan het weer van de afgelopen weken. Dit is niet altijd leuk zo bleek ook afgelopen weekend op de velden. Koud, bibberend en kletsende aannames in combinatie met soms droog weer. Dat waren de ingrediënten voor de meiden en vrouwen teams van SC Franeker waarin gevoetbald diende te worden. Wellicht had dit mede invloed op de uitslagen die volgde. Met vier overwinningen en twee nederlagen was het een wissel vallende dag. Hieronder een kort overzicht van de gespeelde wedstrijden.

SC Franeker VR1

De VR1 mocht dit weekend op bezoek bij DTD VR1. Wilde men zicht houden op de koppositie dan moest er gewonnen worden en zo gebeurde ook. Franeker startte furieus en dat leidde er toe dat het team binnen tien minuten spelen op een comfortabele 0-2 voorsprong stond. Hierna werd het rommeliger maar dit had er mede mee te maken dat twee aanvallende krachten weg vielen met blessures en hierdoor moest men toch enige omzettingen doen. Iris Heijmans en Merel de Vos werden voorin gezet en dit bleek al gauw een gouden greep te zijn. Uiteindelijk liepen de dames uit naar een comfortabele 1-6 eindstand. Een dik verdiende overwinning dus en hiermee behoud men het zich op plek 1. Het heeft namelijk drie punten minder dan koploper Hardegarijp VR1 maar deze hebben een wedstrijd meer gespeeld. Trainer Kasper Hoek was dan ook tevreden en had het volgende te melden: ‘’Groot compliment aan de meiden, ten opzichte van de wedstrijd tegen Dronrijp is er alweer een stap gemaakt.’’ ‘’Een flink aantal speelsters stonden zaterdag niet op hun favoriete positie, maar wisten het toch goed in te vullen. De ploeg begint elkaar steeds beter te vinden.’’

SC Franeker VR2

De VR2 bezette sinds vorige week de eerste plek in de competitie en mocht het afgelopen weekend opnemen tegen MKV’29 VR2. Deze ploeg stond maar een punt achter op de koploper en dus was dit voor beide teams een belangrijke wedstrijd. De vele regen en hagelbuien maakte het er niet gemakkelijk op maar toch werd er in een koud Franeker afgetrapt. In een wedstrijd die gelijk opgaand was daarin kregen beide teams de mogelijkheden. Franeker nam de leiding maar deze werd al gauw over genomen door de Leeuwarders. Uiteindelijk was de ruststand 2-2 en konden de dames de warme kleedkamer in. De tweede helft was het droger en bleef het spelbeeld het zelfde als in de eerste helft. Het spel golfde over en weer en beide teams kregen kansjes op meer. Toch werd de wedstrijd in de laatste 10 minuten beslist door de Franekers en scoorde het nog tweemaal. Hierdoor wonnen de dames de wedstrijd met 5-3 en blijft men de koploper. Het spel was bij vlagen om te smullen en een vooruitgang is zeker weten zichtbaar. Hopelijk kan men deze lijn doortrekken want dan is er nog veel mogelijk dit seizoen.

SC Franeker M017-1.

De wedstrijd van M017-1 uit bij SC Stiens ging niet door. Dit kwam door de slechte gesteldheid van de grasmat.

SC Franeker M015-1

De meiden van M015-1 speelde de derby tegen Zeerobben M015-1. Vooraf wist men dat beide ploegen veel scoren en weinig tegen krijgen en dat bleek vandaag ook maar weer. In een wedstrijd die meer spannend was door de duels die werden uitgevochten ging gelijk op. Toch wisten beide teams in de eerste helft enkele mogelijkheden te creëren en hiervan wisten de Harlingers eenmaal van te profiteren. De tweede helft was het voetballend een stuk minder van beide kanten en dus was het lastig te voorspellen of er nog gescoord zou worden. Uiteindelijk zou dit ook niet meer gebeuren en dus wonnen de Robjes met een minimaal verschil. Of het terecht is dat is lastig te zeggen want beide teams deden niks voor elkaar onder en dus had een gelijkspel ook gekund.

SC Franeker M013-1

De M013-1 had opnieuw een lastige wedstrijd tegen directe concurrent ST Wardy / Marrum / Birdaard M013-1. De Franekers waren gebrand op een goed resultaat en dat was vanaf het begin te zien. Het wist enkele kansen te creëren maar het duurde even voor het eerste doelpunt viel.   Maar toen dit eenmaal gebeurde was het duidelijk dat de Franekers de wedstrijd zouden winnen en het wist ook snel de volgende doelpunten te scoren. Zo was de ruststand 0-4 en hier was niks op aan te dringen. In de rust werd er aangegeven dat men doorgaan moest en niet verslappen. Even leek dit niet te gebeuren en leek de thuisploeg te scoren maar door goed keeperswerk werd dit voorkomen. Hierna liepen de Franekers verder weg en wist het uiteindelijk 0-12 te winnen. Een duidelijke overwinning die moed geeft voor de rest van het seizoen. Het team liet vandaag zien dat het sterk is en als een echt team kan opereren en dit moet er voor zorgen dat de komende wedstrijden in winst worden omgezet.

SC Franeker M013-2

De meiden van M013-2 speelde thuis tegen Irnsum M013-2. De bedoeling was om te werken aan het doelsaldo want dit kan wel eens heel belangrijk worden voor het kampioenschap. Franeker startte goed en wist verschillende kansen te creëren maar niet alles ging er in en hierdoor was de ruststand maar 6-0. De overwinning zou er komen maar nu de doelpunten nog. In de tweede helft gebeurde dit al werden ook nog enkele 100% kansen om zeep geholpen. Toch bleven de Franekers via goed voetbal de aanval zoeken en zo stond het na 55 minuten spelen 12-1. Een mooie overwinning maar helaas kregen we een doelpunt tegen zo verklaarde een fanatieke supporter. Toch zie je dat de meiden als een team spelen en dat men via goed combinatiespel de overwinningen binnen haalt. Door deze overwinning neemt het ingeval plek 1 in handen maar de concurrent hen wedstrijd ging niet door en zo heeft men 1 duel meer gespeeld dan hun.

SC Franeker M011-1

De meiden van M011-1 beginnen steeds beter te draaien en voetballend word het steeds beter. Na de terechte 2-2 tegen koploper SC Stiens M011-1 van vorige week daar wachtte ditmaal Sint Annaparochie M011-1. Ook in deze wedstrijd moesten er kansen liggen om een resultaat te behalen. Vanaf het begin ging het spel op en neer en kregen beide teams enkele mogelijkheden. Toch waren de Franekers niet zo fel en scherp als de voorgaande wedstrijden en dat bleek ook bij de eerste twee doelpunten die onnodig werden weg gegeven. Zodoende was de ruststand 0-2. In de tweede helft probeerde de Franekers de aanval meer te zoeken iets wat meer ruimte zou geven aan de gasten. Toch stond het verdedigend niet verkeerd alleen had men het beetje geluk in aanvallende zin niet. De gasten wisten nog eenmaal te scoren en zo stond er vandaag een 0-3 eindstand op het bord. Trainer Metselaar had het volgende te melden: ‘’ Vandaag was het niet zo scherp en sterk zoals de vorige wedstrijden maar ook dat is voetbal. Toch zie je vandaag ondanks het verlies toch goede punten waar men vooruitgang in boekt.’’ ‘’ De komende twee competitie wedstrijden willen we goed afsluiten en dat doen we het liefst door goed te voetballen en de vooruitgang te tonen. Want deze meiden kunnen voetballen en strijden als team dat heeft men al verschillende keren laten zien. De vooruitgang is zichtbaar en het plezier is aanwezig en dat is voor ons als staf het belangrijkste om te zien.’’

Aankomend weekend staat er weer een nieuwe ronde op het programma en deze wedstrijden kun je lezen in de voorbeschouwing van aankomende week.