Najaarsexpositie in Martinikerk Franeker

In de maand september is er een expositie te zien in de prachtige Martini Kerk in Franeker, waar de lichtinval voor een bijzonder accent zorgt op de geëxposeerde beeldhouwkunst, fotografie en schilderijen. De tentoonstelling getiteld ‘Kunst in de Kerk’ toont werken van de Franeker kunstenaars Ellen Cohen, Douwe Elias, Violeta Damen, Gerard Galema, Paul Logister en Oesje Zegel en als speciale gast de beeldhouwer Ruth Vulto Gaube. De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 3 september. Openingstijden zijn maandag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Ellen Cohen

Na haar opleiding aan de Kunstacademie Maastricht vestigde Ellen Cohen zich in de Randstad. Van 1998 tot 2002 was zij lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken’. Zij is aangesloten bij ‘Fria’, de Friese vereniging van beeldend kunstenaars en exposeert in binnen- en buitenland.

Douwe Elias

Douwe Elias volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn manier van schilderen lijkt snel, spontaan en soms zelfs overrompelend. Door een geraffineerd spel tussen licht en onderwerp ontstaat er een zekere dramatiek. Douwe Elias heeft een herkenbare eigen stijl ontwikkeld en wordt niet beïnvloed door modieuze stromingen.

Violeta Damen

Violeta Damen is afkomstig uit Litouwen. Zij volgde haar kunstopleiding in Vilnius aan de Academie voor Beeldende Kunst. Violeta Damen heeft inmiddels zestig tentoonstellingen gehad in Oost- en West-Europa. Zij is lid van de Lithuanian Artist Union, GSA (Hilversum) en SAIA (Amsterdam International Artists).

Gerard Galema

Bij zijn eerste kennismaking met de abstract expressionistische kunst, was het al liefde op het eerste gezicht. Kunstenaars onder wie Willem de Kooning, Karel Appel, maar ook materiekunstenaars als Anselm Kiefer en Antoni Tàpies hebben een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Galema’s werk is spontaan en associatief van opzet, zijn dagelijkse indrukken worden getransformeerd tot abstracte beelden die hij vastlegt op doek.

Paul Logister

Na een loopbaan van twintig jaar als reclamefotograaf, en wel op drie continenten, begroef Paul Logister zijn camera, om deze zeven jaar geleden weer op te graven. Thans creëert hij zijn eigen beelden. Zijn platen zitten vaak op de scheidslijn van figuratief en abstract, voortdurend tegen grenzen en conventies aanduwend.

Oesje Zegel

Inspiratiebronnen voor Oesje Zegel zijn landschappen, zeegezichten en mensen. Acryl en pastelkrijt hebben plaatsgemaakt voor olieverf. ‘Sinds 2004 ben ik begonnen met het schilderen van bloemmotieven, vrij interpretatief en intuïtief. Ik gebruik voornamelijk olieverf en wel op een klassieke manier: zowel glacerend als dekkend. Ik schilder veel dunne lagen over elkaar, evenals nat in nat geschilderde partijen’, legt Oesje haar thematiek en werkwijze uit.

Ruth Vulto Gaube

Voor beeldhouwer Ruth Vulto Gaube zijn klank en vorm één en hetzelfde. Vorm is voor haar compacte, zichtbare klank. En klank hoorbare vorm. In haar werk zoekt zij de overeenkomsten tussen muziek en sculptuur. Klanken en fenomenen die met muziek te maken hebben, vertaalt zij in haar beelden en maakt deze voel- en zichtbaar.

kerk

error: Bericht Beveiligd!