Natalie in gesprek met Regina Bruinsma van Huidtherapie en oedeemtherapie in Franeker en Dronrijp

Natalie in gesprek met Regina Bruinsma, huid- en oedeemtherapeut. Regina is, met al meerdere jaren ervaring, een eigen praktijk gestart in Franeker en Dronrijp. Wij hebben haar vragen gesteld en Regina heeft ze uitgebreid aan ons beantwoord. 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Regina Bruinsma, ik ben huid- en oedeemtherapeut. “Ik bin in nuchtere Frysinne”, 32 jaar oud en ik woon samen met mijn man in Franeker. In 2014 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Mijn werkervaring: Ik heb 2,5 jaar op de afdeling paramedie gewerkt Bij FBTO Zorgverzekering in Leeuwarden. Daarna heb ik 5,5 jaar als Huidtherapeut gewerkt bij Van Schuppen in Sneek. Met daarnaast nog wat ervaring die ik heb gehaald uit mijn maandenlange buitenland reizen was ik in februari 2023 klaar om voor mijzelf te beginnen. Mijn hobby’s: Klussen (doe-het-zelven), wandelen, reizen, duiken, werken.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om huidtherapeut te worden?

Toen ik 16 jaar was, wist ik niet wat ik wilde worden. Ik startte de opleiding tot schoonheidsspecialist omdat mij dat wel leuk leek. Ik kwam er in die tijd achter dat de ‘moeilijke huid’ mijn interesse had. Toen ik in 2009 in Antwerpen stage liep vond ik online de HBO-studie tot huidtherapeut waarbij ik voelde, dit moet ik doen! 

 

En het idee om een eigen praktijk te starten?

Ik ben opgevoed door ondernemende ouders. Zij hadden een horecazaak. Ondernemend denken is mij met de paplepel ingegoten. Ik wist eigenlijk altijd al dat ik voor mezelf wilde beginnen. Eigenlijk was dit geen eens de vraag of, maar wanneer? Doordat ik graag op reis ga, wilde ik deze vrijheid niet al te gauw opgeven. Nadat mijn man en ik afgelopen februari terugkwamen van een reis naar Azië van 4,5 maand, was het moment daar.

 

Vrijheid, wat betekent dat voor je?

Vrijheid en zelfredzaamheid lopen parallel naast elkaar. Ik heb niet het gevoel dat ik als ondernemer mijn vrijheid moet inleveren. Ik mag graag mijn eigen (levens)plan uitstippelen en het dan het liefst ook zo uitvoeren en bijsturen, volgens mijn eigen plan. Momenteel ben ik als startende ondernemer heel veel aan het werk. Maar toch voel ik vrijheid. Ik beheer mijn eigen agenda. En een mooie lange reis? Dat komt ongetwijfeld wel weer! Misschien wat minder lang.

 

Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en een huid- en oedeemtherapeut?

Het antwoord is niets. Elke huidtherapeut is in zijn basisopleiding van 4 jaar ook als oedeemtherapeut opgeleid. Maar omdat dit niet zo bekend is bij mensen, wordt de titel huid- en oedeemtherapie ook wel gebruikt.

 

En wat is het verschil met de schoonheidsspecialist?

In de basis natuurlijk de opleiding. Als schoonheidsspecialist heb je maximaal MBO niveau 4. En een huidtherapeut heeft de opleiding HBO Huidtherapie gedaan. De HBO opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34). Voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Het werkveld van de huidtherapeut is breed. Men kan hier van jong tot oud terecht. Van medisch geïndiceerd (zoals acne, brandwondlittekens en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (huidverbetering, verwijderen van overbeharing, pigmentvlekjes etc.). Daarnaast kan door een preventief bezoek aan de huidtherapeut een probleem, of verergering hiervan voorkomen worden. Er wordt zo nodig samengewerkt met andere (para)medici zoals bijvoorbeeld je huisarts, fysiotherapeut, diëtist of thuiszorg. Bij een schoonheidsspecialist is het doel van de behandeling: verzorging en ontspanning. Maar doordat de scheiding tussen onze twee beroepen bij wet niet goed geregeld is, zit er een groot grijs gebied. Er zijn een hoop schoonheidsspecialisten die allerlei behandelingen uitvoeren die wij als Huidtherapeut doen. Zeker als het gaat om de meer cosmetische indicaties. En nog een laatste verschil: in Franeker zijn tal van schoonheidsspecialisten, als huidtherapeut ben ik de enige.

 

Zo te horen moet je veel investeren, klopt dat?

Dat klopt. Vooral in apparatuur. Mijn plan is de komende jaren in stapjes te kunnen groeien en een mooi aanbod aan behandelingen te kunnen bieden. Mijn meest recente investering is een apparaat voor elektrische epilatie. Dit is een methode voor definitieve ontharing. Veel vrouwen trekken dagelijks haren uit hun gezicht met een pincet. Die dames kan ik hiermee helpen. Maar ook transgenders, die in hun transitie zitten. 

Alles op een rijtje, waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Op de locatie in Dronrijp (De Terp 57) heb ik geen apparatuur. Hier kunnen mensen terecht voor:

  • Oedeemtherapie (lymfemassage, zwachtelen, het aanmeten van armkousen of beenkousen);
  • Behandeling voor stijfheid door chirurgische littekens of bestraalde huid;
  • Behandeling van puistjes/onzuivere huid;
  • Verwijderen van ouderdomswratten/steelwratjes/kersenwratjes etc.

 

In Franeker kunt u terecht voor alle behandelingen. De behandelingen in Franeker:

  • Alles zoals ook gegeven wordt in Dronrijp;
  • Definitieve ontharing door middel van elektrische epilatie;
  • Littekens door jeugdpuistjes/acne;
  • Huidverbetering door middel van microneedling;
  • Huidtherapie bij huidaandoeningen zoals couperose, rosacea en zwangerschapsmasker;
  • Advies voor huidverzorging/bescherming bijv. de zeer droge/eczeemachtige huid;
  • Bloedvaatjes in het gezicht in de vorm van een ‘spider’.
  • ‘APK’ voor je huid. Dit kan zijn een screening van huidplekjes, of je vraagt je af hoe jij je huidconditie kunt verbeteren.

 

Waarom je naar een huid-/oedeemtherapeut gaat? Omdat je begeleiding of behandeling nodig hebt voor je huid-/oedeem aandoening.

 

Hoe kunnen mensen contact opnemen?

Dat kan via:

Oant sjen! Tot ziens.

error: Bericht Beveiligd!