Natalie op bezoek bij ‘Oars’ *foto’s*

In de Dijkstraat in Franeker was ik op bezoek bij ‘Oars’ een dameskleding winkel opgericht in 1989 door Gerard en Fiona. Beide eigenaren hadden een baan, maar Gerard wilde graag een eigen onderneming starten. Het moest een onderneming zijn waar beide zich goed bij voelde en zo kwamen ze in de, toen nog, dames -en herenkleding. De herenkleding is uiteindelijk verdwenen, omdat de vraag naar herenkleding in de winkel niet zo groot is.

Fiona is in de winkel al 30 jaar het gezicht van Oars. Verantwoordelijk voor de in – en verkoop , styling en dagelijkse gang van zaken. Ze houdt van haar vak en de mensen. Gerard is het creatieve brein en heeft o.a. de nieuwe meubels ontworpen toen de winkel een aantal jaar geleden verbouwd werd en regelt vele zaken achter de schermen.

Wat vertelt de naam ‘Oars’ over de winkel

“Als je setjes inkoopt zoals het merk het heeft bedacht, dan zit je eigen creativiteit er niet in en door het te gaan mixen met elkaar geef je je eigen draai eraan”, vertelt Fiona. Ze halen graag kleine nieuwe merkjes binnen. Zo hebben ze een kledinglijn van een kleine ontwerper uit Frankrijk, maar ook van een fotograaf, zijn foto’s worden vertaald naar de kleding. “Dat maakt ons Oars”. In het najaar krijgen ze een kledinglijn met veel basic artikelen erin, Oars komt op het label in deze kledinglijn, wat het weer eigen maakt.

Kleding hoeft niet een paar maanden houdbaar te zijn, Fiona verwacht dat er in de toekomst minder kledinglijnen zullen komen jaarlijks, omdat veel kleding verduurzaamd en daardoor langer te dragen zijn.

Een hart onder de riem

De lockdown hadden ze wel zien aankomen en daar is ook op ingespeeld. Zo waren ze ook al bezig met een website, die is sneller online gegaan dan eerst de bedoeling was. Zo zijn ze meegegaan met alle maatregelen en mogelijkheden die ze geboden werden. “Heel lief hoe de klanten ons trouw bleven en een hart onder de riem staken, door een kaartje of een bloemetje”, zegt Fiona.

Wilt u ook een kijkje nemen bij ‘Oars’? Ze zijn te vinden aan de Dijkstraat 30 in Franeker

© Tekst en foto’s Natalie Meijer

error: Bericht Beveiligd!