Natalie op bezoek bij Paul van ‘Foto Hommema’ *foto’s*

Deze week was ik op bezoek bij Paul de eigenaar van ‘Foto Hommema’ op de Zilverstraat in Franeker. ‘Foto Hommema’ bestaat sinds 1924 en 35 jaar geleden is Paul zelf begonnen bij ‘Foto Hommema’ om het vervolgens 10 jaar later over te nemen. Zijn passie voor fotografie is ontstaan op school, waar ze een donkere kamer voor foto ontwikkeling hadden. Door de ontwikkelingen in de afgelopen jaren is die passie niet veranderd, want het blijft een veelzijdig en interessant vak, er zijn eigenlijk alleen maar mooie dingen bij gekomen.

Wat is er dan veranderd de afgelopen 100 jaar?

Eigenlijk is alleen het uiterlijk van het kastje in de loop der jaren veranderd, maar men is nog steeds met beeld bezig, om dát beeld te vangen. Al ruim 80 jaar is het filmpje de beelddrager. Rond 1996 is die beelddrager vervangen door een digitale beelddrager. Sinds die tijd zijn wij meer bezig met het eind resultaat van de foto en niet meer met de ontwikkeling zoals dat ging met het wel bekende fotorolletje.  Er is veel mogelijk met het eind resultaat, de kleuren, het formaat maar ook oneindig veel print mogelijkheden. Zo verteld Paul dat ze bijvoorbeeld 40 meter in 1 stuk, dus zonder naden kunnen printen. Of een foto direct op een deur printen, “we halen de deurklink eraf en halen de deur door de printer heen”, zegt Paul.

Het meest bijzondere project

Een repro van het plafond van het Planetarium op ware grootte, vind Paul toch wel het meest bijzondere project. Ze hebben zelf de foto gemaakt en deze hangt nu op ware grote aan het plafond in een boerderij in Noord-Holland. Kort geleden heeft hij nog een akoestische wand met bedrukking gemaakt en nu is hij bezig met een mooie achterwand van een keuken. Een tevreden klant daar draait het om. Veelal is tegenwoordig maatwerk en groot plaatmateriaal, wat door heel Nederland gaat.

Omdat alles nu veelal digitaal gaat, heeft Paul niet heel veel hinder van het afgelopen jaar ondervonden. In plaats van dat mensen in de winkel kwamen, was er nu drukte via de mail en telefoon. “De fotografie stond op veel punten stil, maar veel mensen zijn gaan opruimen de afgelopen tijd” zegt Paul. Er staan stapels met videobanden en bakken met dia’s die gedigitaliseerd dienen te worden voor klanten.

Wat maakt fotografie zo leuk

“Het leuke aan fotografie is dat de hobby niet kan bestaan zonder interesse in iets anders, je houdt bijvoorbeeld  van de natuur, een sport of dieren”, zegt Paul. Tijdens het fotograferen moet je meer naar de details kijken, het verruimd je blik, elk plaatje is uniek. Zo zijn er veel vogel fotografen en als je deze foto’s bekijkt zie je pas hoeveel soorten vogels er in Franeker te vinden zijn. Na de zomer hoopt Paul weer te starten met cursussen in fotografie om zo de mensen hun blik te leren verruimen en het plezier in fotografie te laten ervaren.

‘Foto Hommema’ is te vinden aan de Zilverstraat 1 in Franeker

  • Website Foto Hommema  hier
  • Facebook hier

Zou u het leuk vinden als ik bij U op bezoek kom? Neem dan contact op met Franeker Actueel via het contact bericht.

 

 

 

 

error: Bericht Beveiligd!