Officiële overhandiging titel “Franeker Reformatiestad”

Officiële overhandiging titel “Franeker Reformatiestad” aan burgemeester Eduard van Zuijlen.

Donderdag 11 mei 2017 om 19:30 uur wordt de titel “Europese Stad van Reformatie” officieel overgedragen aan de gemeente Franekeradeel, vertegenwoordigd door burgemeester Eduard van Zuijlen. De overdracht vindt plaats in de ontvangstzaal van de Vrije Evangelische Gemeente aan het Noord ZZ 41 te Franeker. Een ieder is van harte welkom, er zijn geen kosten aan verbonden.

Aansluitend is er een lezing door Dr. Jacob van Sluis met als titel “Franeker als reformatiestad: het belang van de oude universiteit”. Van Sluis is geboren en getogen in Franeker, werkzaam bij Tresoar en heeft al veel geschreven over de Franeker Academie. De titel “Reformatiestad” nodigt uit om een vergelijking te maken met Wittenberg, de reformatiestad bij uitstek, omdat daar vandaan Martin Luther een proces op gang bracht die geheel Europa overspoelde. De verschillen tussen de beide steden zijn groot, maar er zijn ook enkele treffende parallellen. De belangrijkste is de aanwezigheid van een universiteit, die beide steden een vergelijkbare allure en internationale uitstraling gaf.

Franeker is sinds begin april 2017 officieel Europese Stad van de Reformatie. Dit is een Europese erkenning van de stad Franeker, toegekend door een gemeenschappelijk project van protestantse kerken in Europa. Dit is een samenwerkingsproject van kerken en steden in het kader van 500 jaar Reformatie. De aanvraag van de titel is tot stand gekomen door een samenwerking van kerken en de gemeente Franekeradeel. De titel is een titel voor de hele stad, blijvend geldig en dus ook van betekenis voor de hele stad. De geschiedenis van Franeker was belangrijk voor het verkrijgen van de titel, maar ook de huidige ambitie om weer een universiteitsstad te worden. Franeker is een stad met een geschiedenis waar velen een toevluchtsoord vonden, in vrijheid konden leven en nog steeds een plek waar velen zich thuis voelen. Met veel inzet wordt er blijvend gewerkt om Franeker als een leefbare en gastvrije plek te behouden en door te ontwikkelen. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Veel van wat er gebeurt vinden we gewoon. En juist daarom is het fijn dat Franeker nu deze titel krijgt. De titel zal er tevens voor zorgen dat er meer toeristen naar Franeker komen en aantrekkelijker worden om er te komen wonen.

De werkgroep Franeker Reformatiestad bestaande uit Lieuwe Bergstra, Johan Oudendag, Flora Visser en Roger Wind, hebben een uiteenlopend programma voor deze zomer opgesteld met verschillende activiteiten, zoals orgelconcerten, tentoonstellingen, een minisymposium, een speciale wandeling en passende hapjes in verschillende eetgelegenheden. Meer informatie vindt u op de Facebookpagina Franeker Reformatiestad.

error: Bericht Beveiligd!