Oorstrelende optreden vrouwenkoor Collegium Vocale Fryslân

‘Lieflijk en kruidig’. Zo karakteriseert dirigent Gerben van der Veen de muziek die het repertoire vormt voor een drietal concerten van het vrouwenkoor van Collegium Vocale Fryslân. Het programma heet ‘Met taal en tong’, een benaming die vooral te maken heeft met de ingrediënten ‘harmonium’, ‘koor’ en ‘vertelling’. Op vrijdag 13 mei is dit concert te beluisteren in d’Alde Wite in Dronrijp.

Het vrouwenkoor van Collegium Vocale Fryslân (CVF) stond in 2013 voor het eerst op het podium tijdens het Benjamin Britten Festival in Leeuwarden. Publiek en pers waren aangenaam verrast door de mooie sound van het vrouwen-ensemble. Dus besloot artistiek leider van CVF, Gerben van der Veen, om vaker concerten te gaan organiseren met deze groep.

In 2014 zong het koor de sterren van de hemel tijdens het concert ‘Voix Céleste’ (hemelse stem). En tijdens het eerste lustrum van CVF (oktober 2015) werd het muisstil toen de mystieke middeleeuwse klanken van Hildegard von Bingen naar het publiek zweefden.

Oorstrelend en kruidig

Het vergt enig zoekwerk om repertoire te vinden voor een vrouwenkoor, want zo dik is dat niet gezaaid. Voor het concert op 13 mei staat er desondanks weer een aantal ‘juweeltjes’ op het  programma. Oorstrelend is het ‘Ubi Caritas’ van de Noorse componist Ola Gjeilo (1978 – …) en ‘kruidig en eigenzinnig’ is de ‘Missa Brevis’ van de Britse componist Michael Hurd (1928-2006). Verder klinken er drie mooie Maria-motetten van Gabriël Fauré.

Met taal en tong

Tijdens dit concert worden regelmatig de tongen van het harmonium tot trillen gebracht. Behalve de koorzang en instrumentale intermezzi is er ook een verhaal te beluisteren dat door het programma is gevlochten. Frank Belt vertelt een ontroerend verhaal over een melodie die ooit in een klein dorpje klonk en een eigen leven is gaan leiden.

Zo is er een smaakvol concertmenu samengesteld met muzikale en talige ingrediënten, variërend van ‘oorstrelend en tongstrelend’, ‘fluweelzacht en lieflijk’ tot ‘kruidig en eigenzinnig’.

  • Vrijdag 13 mei, d’Alde Wite, Dronrijp, 20.00 uur.
  • Vrouwenkoor Collegium Vocale Fryslân
  • O.l.v. Gerben van der Veen
  • Harmonium/orgel: Jochem Schuurman
  • Verteller: Frank Belt

Entree €12,- incl. koffie/thee, via www.collegiumvocalefryslan.nl | aan de zaal € 15,- 

vrouwenkoor klein webformaat1

error: Bericht Beveiligd!