“Opening” Rode Dorp tijdens braderie

Op 11 maart 1915 neemt de raad van Franeker het besluit om land te kopen bij het Harlingerend en er 25 werkmanshuizen te bouwen en 5 huizen van het betere soort. In juni 1916 mogen de eerste bewoners hun intrek nemen in de Pier Winsemiusstraat.

De 5 huizen aan de Harlingerweg zijn nog lang niet klaar en kunnen pas na september worden verhuurd. Alle huizen zijn voorzien van gas, maar water moet uit putten worden gehaald. Elektriciteit komt pas in de jaren vijftig.

Het was de bedoeling om het blok van die 5 huizen officieel te openen. Helaas is het nooit zover gekomen. Mede door onderlinge ruzies van de raadsleden en het college van B&W kwam men niet verder dan welles en nietes.

Op zaterdag 9 juli a.s. om 09.30 uur, 100 jaar later, is het de hoogste tijd om het nu wel goed te doen. U bent van harte uitgenodigd om dan naar de Harlingerweg te komen.

Aansluitend presenteert de buurt in Sjaerdemastate het jubileumboek. Uit  historische foto’s en heel veel verhalen krijgt u een goede indruk hoe het er 100 jaar geleden aan toe ging. Want uiteindelijk zijn er nog 30 huizen bijgekomen en leest u tevens waar de naam ‘Rode Dorp’ vandaan komt……

Daarna kan iedereen zijn hart ophalen op de braderie en rommelmarkt, opnieuw georganiseerd door buurtvereniging It Stiselplak. Deze braderie van zo’n 75 stands met de meest uiteenlopende artikelen duurt van 10.00 – 17.00 uur. Daaromheen zijn weer tal van activiteiten gepland.

De hele dag staat er een grote hijskraan voor een ‘kijk over de wijk’. ’s Morgens van 10.30 – 12.30 uur is er een demonstratie tumblingspringen van Be Quick.

Ook de jeugd komt deze dag aan zijn trekken. Ze kunnen terecht op het kinderplein met diverse activiteiten in en rond de MOP. Van 13.00 – 16.00 kun je in Waterballen op het water van de Krommegracht aan de Ypeijsingel lopen. De kleintjes mogen zich uitleven op het springkussen of in de draaimolen. Ook rijdt er weer de hele dag een treintje door de buurt.

Vanaf 13.30 uur zijn er vier optredens van de dames slagwerkgroep ‘Hard Slag’ uit Pingjum. Bij Sjaerdemastate kunt u deze dag terecht voor een natje en een droogje. Hier is ook een doorlopende vertoning van oude foto’s van het Rode Dorp.

Al met al zeker de moeite waard deze braderie in Franeker te bezoeken.

rode dorp 2 rode dorp

error: Bericht Beveiligd!