Briljanten huwelijk voor echtpaar Roosma

Op maandag 25 mei 2015 viert het echtpaar Roosma-Bruinsma hun 65 jarig huwelijksfeest. In de middag heeft burgemeester Fred Veenstra persoonlijk zijn felicitaties overgebracht aan het echtpaar in Bloemketerp te Franeker.

Roel is in 1922 geboren in Noordbergum. Klaske in 1923 in Achlum. Ze hebben elkaar voor de tweede wereldoorlog leren kennen. Tijdens de oorlogsjaren moest Roel onderduiken en zagen ze elkaar bijna niet. Na de oorlog werkte Roel als rietdekker bij de fa. Roosma in Franeker. Hij is een korte periode bij de politie in Zwolle geweest.

Daarna is hij gaan studeren voor verpleegkundige B en kon aan het werk in de psychiatrische inrichting in Franeker. Het was in die tijd lastig om aan een woning te komen maar het lukte uiteindelijk. In 1950 zijn ze getrouwd en gingen wonen op een bovenwoning aan de Eise Eisingastraat in Franeker. Later verhuisden ze naar een nieuwe huurwoning in de Wietze Ennemastraat. In 1951 werd een zoon geboren en in 1959 volgde een dochter.

Het buitenleven had altijd hun belangstelling. Er was een volkstuin “aan het spoor” in Franeker, kievitseieren zoeken en veel wandelen en fietsen. Ook werd het kaatsen nauwgezet gevolgd en een bezoek aan de PC was “vaste prik”.

In 1963 werd een grote stap gemaakt. Roel en Klaske waren toen beiden rond de  40 jaar. Het gezin Roosma ging verhuizen naar Meppel. Roel werd werkmeester op het werkvoorzieningschap aldaar en kreeg de afdeling geestelijk gehandicapten onder zijn hoede.

De hobby’s bleven. Ook in Meppel kwam er weer een volkstuin en werd er veel gefietst. Daarnaast werd het rijbewijs gehaald en kwam er een auto. Dit maakte de wereld groter (vakanties) en ze konden gemakkelijker de overige familieleden bezoeken die over het algemeen verder weg woonden. Klaske maakte zich in Meppel verdienstelijk in het bestuur van de vrouwenvereniging.

Nadat Roel met pensioen was gegaan zijn ze nog een aantal jaren in Meppel  blijven wonen. Daarna begon het “heitelan” toch weer te trekken. Inmiddels wonen ze alweer vele jaren met plezier in de Froonackerflat in Franeker.

Hoewel Roel zeven jaar geleden zeer ernstig ziek is geweest en Klaske’s ogen  minder worden, gaat het op dit moment redelijk goed met beider gezondheid.

Klaske probeert elke dag een stuk te lopen en Roel doet de meeste boodschappen nog op de fiets.

Er werden in de loop der jaren twee kleinkinderen geboren en inmiddels zijn er ook drie  achterkleinkinderen.

Op 25 mei (2e Pinksterdag) werd de 65 jarige trouwdag met familie en vrienden gevierd bij  Bloemketerp in Franeker. Ze zijn erg blij en dankbaar dat ze dit mogen beleven en hopen nog een aantal jaren op dezelfde voet door te kunnen gaan.

foto Joachim de Ruijter

65 jarig huwelijk Roosma WEB

error: Bericht Beveiligd!