Politieke partijen aanmelden voor raadsverkiezingen Waadhoeke

De Tweede Kamer verkiezingen zijn nog geen maand voorbij, maar toch zijn de gemeenten Het Bildt, Franekeradeel en Menameradiel al druk bezig met de voorbereidingen van de volgende verkiezingen. Vanwege de herindeling, zijn er op woensdag 22 november namelijk al gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Waadhoeke. Politieke partijen die een plek in de raad ambiëren, moeten zich voor het eind van de zomer melden bij de gemeente.

Lokale partijen kunnen zich aanmelden

Welke partijen straks in de raad van Waadhoeke zullen zitten, is nu nog niet duidelijk. Tot en met de zomer kunnen politieke partijen die mee willen doen met de raadsverkiezingen zich aanmelden bij hun gemeente. In bijgaande brochure staat de procedure vermeld hoe dat moet en welke data de politieke partijen in acht moeten nemen.

Vervroegde verkiezingen

In de rest van het land zijn de gemeenteraadsverkiezingen pas op woensdag 21 maart 2018. Maar dat is te laat voor de nieuwe gemeente Waadhoeke. Zij moeten per 1 januari een nieuwe gemeenteraad hebben, dus daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen vervroegd naar 22 november 2017. Vanwege deze vervroegde herindelingsverkiezing worden er in maart 2018 géén gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Gevolg is dat de nieuwe raad vier jaar en drie maanden zitting zal hebben.

3 herindelingen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet alleen in het toekomstige Waadhoeke vervroegd. Er zijn in Fryslân 3 herindelingen per 2018. De gemeente Littenseradiel is bij al deze herindelingen betrokken, want deze gemeente splitst op in 3 delen. Het kleinste deel van Littenseradiel gaat naar de toekomstige gemeente Waadhoeke. Een deel gaat naar de gemeente Súdwest-Fryslân. En het laatste deel gaat naar de gemeente Leeuwarden die  tegelijkertijd samen gaat met Leeuwarderadeel. De gemeenten Súdwest-Fryslân en Leeuwarden moeten ook op 22 november naar de stembus.

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!