Raadsleden Waadhoeke winnen traditionele keatsen tegen studenten Albertus Magnus

Afgelopen zaterdag 11 mei kwam dispuut Ianus van studentenvereniging Albertus Magnus uit Groningen weer naar Franeker toe om tegen raadsleden van gemeente Waadhoeke te keatsen. Deze traditie gaat tientallen jaren terug in de tijd en vond ook in 2024 plaats op het Raadhuisplein in het centrum van de stad.

De studenten werden zoals altijd hartelijk welkom geheten door de raadsleden en medewerkers van de gemeente. Al snel daarna begon het warmdraaien en ging onder leiding van scheidsrechters-duo Lieuwe en Pieter Brandsma de keatspartij van start. Het partoer uit Groningen kwam daarbij op een verrassend ruime voorsprong en het leek erop dat het partoer van de gemeenteraad afgeleid was. Op hetzelfde tijdstip als de partij passeerde namelijk de Elfsteden Oldtimer Rally ook Franeker.

Herre Hof, de coach van de raadsleden, greep daarom in en sprak het partoer streng toe en schudde hen zo wakker. De woorden hielpen en op routine en door overmoedigheid van de studenten werd de keatspartij in het voordeel van Waadhoeke beslist. De wisselbeker bleef zo in Franeker en werd tijdens de nazit in het stadhuis overhandigd aan raadslid Marijn Kamerling. Het partoer van Ianus ging met een krans terug naar Groningen en tot slot werd het Friese volkslied gezongen.

Vol goede moed keren de studenten volgend jaar terug in Franeker en wordt de traditie voortgezet. De meer dan uitstekende start van de keatspartij hopen zij dan in een overwinning om te zetten.

foto’s Joachim de Ruijter

error: Bericht Beveiligd!