UITVERKOCHT! Rondleiding chocoladefabriek in Achlum

Ook dit jaar zijn er weer rondleidingen door de chocoladefabriek en de kloosterboerderij in Achlum. De eerste wordt gehouden op  zaterdag 24 januari. Het begint  ’s ochtends om 10 uur. In verband met het maximum  aantal deelnemers is reserveren noodzakelijk, dat kan via de  e-mail:   NIET MEER MOGELIJK  .Opgave voor 22 januari, u ontvangt  hiervan een bevestiging.

Het startpunt is bij de fabriek op de Monnikenweg nr. 20. In de fabriek  worden de machines bekeken en wordt het  verhaal verteld van cacaoboon naar chocola.  Na een ronde om de fabriek met de historie van de melkfabriek en verhalen, begeven we ons naar de  kloosterboerderij. Dit rijksmonument met fraaie historische overblijfselen, zoals een oude melkkelder en tegels, kan van binnen bezichtigd worden. In de schuur volgt informatie over de verschillende soorten scharreldieren (oude rassen) maar ook over de nieuwe bestemming van de boerderij.  De rondleiding duurt ruim twee uur.

De kosten bedragen € 5,00, dit is incl. het proeven van chocola en jam en een scharrelvleeshapje. Past het niet op deze dag dan kunt u dat doorgeven op hetzelfde mailadres en dan ontvangt u voor de volgende rondleiding een mail.

De melkfabriek van Achlum is 126 jaar geleden, op 14 februari 1888, opgericht door 22 boeren, als   “de Vereniging Coöperatieve Stoomzuivelfabriek” . In deze fabriek werd de melk verwerkt tot o.a. kaas en pap. Later, in 1898, werd er met nog vijf zuivelfabrieken de “ Frico” opgericht voor het opbouwen van een  beter handelssysteem.  De fabriek was als zuivelfabriek in bedrijf tot 1971.  Na verscheidene bestemmingen is nu Klafachocola hier gevestigd. Dit bedrijf maakt chocolade en chocoladeproducten op ambachtelijke wijze. In het assortiment zitten onder meer:  hazelnootpasta,  (berenburg-)repen en donuts- en ijsdip.

De kloosterboerderij is een beeldbepalende boerderij naast de kerk in Achlum. Deze boerderij was  eigendom van het klooster dat voorheen op het kaatsveld middenin Achlum stond.  Deze kopromp boerderij met gracht is diverse keren herbouwd. In de schuur zit een metselsteen met de datum 1679 en op de voorkant van het huis staat het jaartal 1700.

De aangebouwde stelpboerderij is van de eerste helft van de 19e eeuw.  In het woonhuis zijn onder meer verschillende soorten tegels en tegeltjes te bezichtigen,  een bedsteewand en twee kelders. De schuur is opgetrokken uit gele Friese baksteen; er zit een rieten dak op en de  gebintconstructie zit er al sinds 1870. Er scharrelen verschillende dieren rond o.a. Friese roodbonte  koeien,  Mangalitza wolvarkens en sabelpootkrielkippen en misschien zijn er wel pasgeboren lammetjes.

chocola

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!