Op de foto, poserend met de Friese vlag v.l.n.r. : Sjoerd Wartena, Jen Wartena, Yvonne Duijvestijn, Lize- en Theunis Bakker, Jeanet Diemers-Hospes, André Diemers en Gerda de Lange-Pitstra

Rotaryclub Franeker steekt handen uit de mouwen bij Nikki`s Place

Vorige week keerde de delegatie van Rotaryclub Franeker en Stichting Nikki`s Friends terug uit Chiang Mai (Thailand)waar ze de handen uit de mouwen staken in- en bij kinderhuis Nikki`s Place. Het kinderhuis is onder bevlogen leiding van de Canadese wervelwind Avis Rideout (75) opvang voor ruim 100 kinderen (sinds 1996), die geen sociaal netwerk hebben, vaak wees zijn en veelal Hiv/Aids geïnfecteerd. Er worden letterlijk kinderlevens gered en met- en voor hen dromen verwezenlijkt. Het kinderhuis hangt volledig af van donaties.

Het enige dat de Thai overheid verstrekt zijn de medicijnen tegen Aids, die de kinderen hun hele leven moeten blijven slikken.  Energie is in Nederland duur, in Thailand is het duur en steeds duurder aan het worden en een hoge kostenpost voor het kinderhuis.

Rotaryclub Franeker steunt het kinderhuis al voor het vijfde jaar en voerde met hulp van heel veel inwoners van Waadhoeke, Harlingen, Bolsward en wijde omgevingen drie acties. Twee met de Expert Meijer groep bij haar vestigingen in Franeker en Bolsward door middel van loterijen en één samen met Rotaryclub Harlingen, een veiling op de PlukGeluk tuin in Arum. Opbrengst 31.500 euro totaal, aangevuld met een gift van alweer 5000 euro van Rotaryclub Franeker. Dat was nodig om het kinderhuis 80% energieneutraal te maken.

Helemaal gratis werd een plan gemaakt met hulp van Tolsum Advies (Dick Tolsma) uit Franeker  en Mannen van Staal uit Leeuwarden (Theunis- en Lize Bakker en Gerke Draaistra) en Rotaryleden. Een plan om uiteindelijk 96 zonnepanelen te plaatsen met de benodigde apparatuur.  Plaatselijke bedrijven in Chiang Mai werd offerte gevraagd en er werd in zee gegaan met een prima partner daar. Samen met een delegatie uit Franeker vond de afgelopen weken de installatie plaats en nog veel meer dan dat. Ook een warmwater installatie op zonne-energie, die al jaren defect was, werd gerepareerd en de kinderen kunnen na jaren weer warm douchen. Het hele zwembad werd gerenoveerd en gebouwen geverfd. Ook zijn er ter plaatse plannen gemaakt voor vervanging van energieslurpers. Bijvoorbeeld de waterpompen voor de watertoren en ook het zwembad voor de kinderen.

Tja, een zwembad, dat klinkt luxe. Dat zit zo: de kinderen van Nikki`s Place werden geweigerd door de Thai in zwembaden, omdat ze hiv-geïnfecteerd waren. Hoewel geen gevaar voor besmetting, werden ze geweerd en gediscrimineerd. Dat maakte een bezoekende zakenman zo boos, dat hij besloot een zwembad te schenken. Een prachtig gebaar en tegelijk een mogelijkheid om de kinderen te leren zwemmen. Van alle ongelukken in Thailand vallen de meeste doden i n het verkeer en zijn kinderen die verdrinken de tweede hoogste categorie in aantal doden.  In de delegatie ook kinderarts Yvonne Duijvestijn, die de gezondheidszorg bekeek en daar meehielp met haar expertise. Ze was onder de indruk van de kwaliteit van zorg en aandacht voor de kinderen. Kinderen zijn er geen nummer, maar unieke individuen, die aandacht en liefde ontvangen!

Op bijgevoegde foto de zonnepanelen en de delegatie uit Franeker. Op jaarbasis is de besparing op energiekosten tussen 20- en 25 duizend US Dollars. Dat uitgespaarde geld wil Nikki`s Place besteden aan opleidingen / educatie voor de kinderen, die van baby tot volwassene worden begeleid om daarna met opleiding en baan een goed leven op te bouwen in de Thai maatschappij.  (www.nikksfriends.nl)

Rotaryclub Franeker dankt alle deelnemers aan haar acties in Noordwest Friesland en Zuidwest Friesland : zie hier het concrete resultaat. `Je kan niet de hele wereld redden, maar wel de wereld van een kind!`, is het motto van Nikki`s Place.

Op de foto, poserend met de Friese vlag v.l.n.r. : Sjoerd Wartena, Jen Wartena, Yvonne Duijvestijn, Lize- en Theunis Bakker, Jeanet Diemers-Hospes, André Diemers en Gerda de Lange-Pitstra

Groepsfoto delegatie met kids
error: Bericht Beveiligd!