Samenloop voor Hoop Franeker, Gea Smits aan het woord

In gesprek met Gea Smits, voorzitter van de SamenLoop voor Hoop Franeker 2019

Voor de tweede keer zien we Gea Smits (47) in de rol van voorzitter van de SamenLoop voor Hoop Franeker. De editie van 5 en 6 juli aanstaande volgt vier jaar op die van 2015. “Waarom ik dit voor de tweede keer doe, vraag je?” Gea gaat ervoor zitten en vertelt. “Ik vond de SamenLoop van 2015 zo overweldigend bijzonder, dat ik geen enkele twijfel voelde om het nu weer op te pakken. Wat me enorm raakte was de verbinding, de beleving die centraal stond. Alle emoties mochten en waren er en het voelde veilig. Dat vond ik heel mooi om te ervaren.”

Gaat het organiseren deze keer ook makkelijker?

“Ja en nee. Het is nu makkelijker om te communiceren wat de SamenLoop is. Ik schat in dat 60% het wel weet, de kunst is om de andere 40% ook te bereiken. Als ik bijvoorbeeld naar de ondernemers kijk, velen zijn bij voorbaat al enthousiast en verbinden zich graag aan onze SamenLoop. Heel bijzonder. Aan de andere kant, om hetzelfde neer te zetten als de vorige keer, of zelfs nog mooier … die druk voel ik wel. Het is niet vanzelfsprekend dat het deze keer hetzelfde losmaakt bij de deelnemers.”

Hoe staat het met de teams?

“Via de site hebben zich op dit moment 10 teams aangemeld. Als ik kijk naar de mondelinge toezeggingen, dan zitten we nu op zo’n 22 teams. We rekenen op 60, dus we zijn er nog niet. Het wordt nu wel tijd om op stoom te komen. Voor je ’t weet zijn we half mei en dan moet de hele organisatie in de steigers staan.” Lachend: “Maar daarna blijft er nog genoeg te doen, hoor.”

Hebben zich al eregasten gemeld?

“We hebben ruimte voor 40 eregasten, tot nu hebben we acht gegadigden. Er staat hen een geweldig programma te wachten. Onder andere mogen ze zich laten portretteren door een professionele fotograaf. Ik heb zijn portfolio gezien, echt heel indrukwekkend. Op een of andere manier weet hij heel mooi de emotie vast te leggen. Voor alle duidelijkheid. Eregasten zijn voor ons mensen die kanker hebben, of hebben gehad. We bieden ze een heerlijke verwendag.”

Staan er in de aanloop naar juli nog activiteiten gepland?

“Jazeker. Het eerste weekend van april draaien we volop mee in het modeweekend, hier in Franeker. Vanaf die happening tot aan de SamenLoop is de Voorstraat helemaal paars gekleurd. In de vlaggenmasten wapperen dan de SamenLoop banieren. Deze worden gesponsord door verschillende ondernemers. Hoe geweldig is dat. Op Koningsdag toveren we het Leeuwarderend om tot de Straat van Hoop. Op deze twee evenementen zetten we nu vol in.”

Je hebt nu een standbeeld, heeft dat je leven veranderd?

“Nee hoor, helemaal niet. Het was even een rollercoaster, dat wel. Ik blijf me gewoon inzetten voor de naasten, dat is mijn passie en verbinding is de rode draad door mijn hele doen en laten. Ik hoop wel dat het mensen inspireert om zich ook voor anderen in te zetten.”

Binnenkort gaat Gea nog een weekje naar Lesbos om daar vrijwilligerswerk te doen. Wat een inspirerend voorbeeld! En we weten: goed voorbeeld doet goed volgen!

error: Bericht Beveiligd!