SC Franeker A1 kampioen

Franeker- Het kampioenschap zat er al weken aan te komen maar moest de afgelopen periode een aantal keren worden uitgesteld. Sport Club Franeker nam het afgelopen zaterdag in eigen huis op tegen Frisia. Concurrent Leeuwarder Zwaluwen stond die zelfde dag voor een loodzware uit wedstrijd in en tegen Makkum. Franeker wist dat het bij een eventuele overwinning een half uur moest wachten op de uitslag in Makkum omdat de Franekers 14.30 uur van start gingen en in Makkum was de aftrap 15.00 uur. Zwaluwen moesten drie punten halen in Makkum om het feestje in Franeker te verstoren. Na een spannende ontknoping van knots gekke slotfase van de competitie kon in Franeker eindelijk de champagne worden ontkurkt.

Trainer Chris Alkema moest het stellen zonder Pieter van der Schoot en Martijn Jongsma (beide geschorst) en de afwezigen Mark Maljaars en Jeroen Bosgra. Hierdoor moest een beroep worden gedaan op Rob Postma, Joshua Cuperus (beide B1) en Jeffrey Geurtin. Franeker begon goed aan de wedstrijd. In de begin fase kreeg het een dot van een kans. Jeffrey Geurtin soleerde naar de achterlijn, speelde zijn directe tegenstander door de benen en zette Thom Strikwerda vrij voor de keeper. Strikwerda schoot de bal te gehaast waar door de bal over het doel van Frisia keeper verdween.

Franeker had geen kind aan Frisia en het wachten was op de openingstreffer. Na 12 minuten spelen brak Geurtin door de defensie van de Leeuwarders heen. De doelman verkleinde zijn doel nog wel maar met een bekeken lob verschalkte Geurtin de Frisia doelman en plofte de bal in net. 1-0. Zonder te imponeren speelde Franeker, Frisia van de mat. Er volgde een dozijn mogelijkheden met een aantal 100% kansen maar de Franekers waren onnauwkeurig in de afronding. Aanvoeder Christian de Haan die al niet geheel fit aan het duel begon moest na een dik half uur het speelveld met een bovenbeen blessure verlaten. Rob Postma, die al een wedstrijd in de benen had, was zijn vervanger en behaalde en dikke voldoende. Franeker kreeg vijf minuten voor rust een hoekschop, Geurtin bracht de bal goed voor en reserve aanvoeder (bij afwezigheid van Maljaars) Thom Strikwerda tikte de bal beheerst met de binnenkant van de voet tegen de touwen. 40ste minuut 2-0. Na de rust leek heel even de stress van een mogelijk kampioenschap in de benen van de Franekers te gaan zitten.

Het werd onnauwkeurig en was zoekende terwijl er voor de Franekers geen vuiltje aan de lucht was. Na tien minuten herpakte Franeker zich weer en drukte het Frisia terug op eigen helft. Met zijn tweede en Franekers derde treffer gooide Jeffrey Geurtin met een bekeken schuiver in de korte hoek de wedstrijd in het slot. 58ste minuut 3-0. De ziekenboog bleef ook na de derde treffer vollopen bij de Franekers. Kort na de derde treffer moest ook Strikwerda het strijdtoneel geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door Corniek Post die in het laatste half uur een prima indruk achter liet. Hierna was het woord aan de multifunctioneel speler Jort Beimers, vanaf eigen helft begon Beimers met zijn rush langs diverse tegenstanders die hem niet van de bal kregen. Beimers schudde ook de laatste tegenstander van zich af en denderde het zestienmetergebied in en schoot de bal hard langs de Frisia doelman. Hiermee bekroonde Beimers zijn uitstekende wedstrijd met een schitterende goal. 76ste minuut 4-0.

De inmiddels ingevallen Joshua Cuperus (voor man of the match Andries Rombout) omzeilde de doelman die vervolgens Cuperus ten val bracht. De scheidsrechter spaarde de doelman door hem slechts met geel te bestraffen. Er restte nog wel een strafschop. Doelman Klaas de Jong nam plaatst achter de bal maar wist zijn collega niet te verschalken. Vlak voor tijd maakte Geurtin nog zijn hattrick compleet. Na een assist van een goed ingevallen Cuperus legde Geurtin de bal achter zijn standbeen langs in het net. 89ste minuut 5-0. Dit was tevens de eindstand. Hierna moesten de Franekers een half uur wachten op de uitslag in Makkum. Wettende dat de tussenstand op dat moment 1-0 in het voordeel was voor Makkum. Na een spannend half uur kwam het verlossende telefoontje uit Makkum. Leeuwader Zwaluwen verloor haar duel uiteindelijk met ruime cijfers (4-0). Hiermee kon het feest in Franeker beginnen. Na ruim 8 jaar afwezigheid zijn de A junioren van Sport Club Franeker terug in de Hoofdklasse.

De kampioensselcetie van SC Franeker: Jesse Hogendorp, Klaas de Jong, Jesper Deelstra, Oskar Peksa, Jort Beimers, Ricardo Twijnstra, Christian de Haan, Andries Rombout, Pedro Lopes, Thom Strikwerda, Willem de Jong, Corniek Post, Jeroen Bosgra, Mark Maljaars, Pieter van der Schoot, Martijn Jongsma, Rob Postma, Jeffrey Geurtin, Joshua Cuperus, Marco de Groot Leider en trainer “pffff, hé hééé” verzuchte Piet Deelstra opgelucht. “Gelukkig hebben we hem binnen, het heeft ons de afgelopen periode en zeker de afgelopen week heel wat kopzorgen bezorgt. Veel personele problemen door blessures en schorsingen. Daarnaast waren er tegenvallende resultaten. Na Stiens op 15 maart hadden we nog 6 punten nodig uit 5 wedstrijden, maar de drie daarop volgende wedstrijden werden niet gewonnen.” (Dronrijp 2-2, Makkum 0-0, Geel Wit 4-1 verloren) “Maar desondanks zijn we terecht kampioen geworden” Aldus een opgeluchte maar trotse leider, Deelstra. Ook bij trainer Chris Alkema was de opluchting groot. “Ik kan het niet onder woorden brengen hoe wij de laatste weken hebben beleefd. Veel stress door personele problemen. De afgelopen periode begon ik me echt zorgen te maken of dit allemaal wel goed ging aflopen. Ondanks het grote aantal afwezigen hebben we tegen Frisia weer een prima overwinning weten te behalen. We hebben een fantastische groep zij verdienen het kampioenschap. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om mijn assistenten Edwin Hiemstra en Willem van Duijn te bedanken en in het bijzonder bedank ik onze leider Piet Deelstra. Hij steekt er op de achtergrond zoveel energie in om alles goed te regelen, dat werkt op mij gewoon motiverend. Volgend jaar gaan we de Hoofdklasse in, toch weer een mooi uitdaging om ook daarin weer hoog te eindigen” Zo sprak Alkema