SC Franeker (zo) krijgt te weinig

Oentsjerk – In het duel met vc Trynwâlden werd nogmaals onderstreept hoe strijdbaar SC Franeker zondag is. Het speelde liefst 70 minuten lang met tien man na een dubieuze rode kaart. Hierna gingen de mouwen om hoog en speelde het ondanks een man minder de thuisclub regelmatig van het kastje naar de muur. Franeker sleepte een punt uit het vuur en dat bleek na het bekend worden van de uitslagen op de andere velden een gewonnen punt.

Thuisclub Trynwâlden begon veel beter aan het duel dan Sportclub Franeker. De wederom in groten getale aanwezige supporters zagen een veel feller Trynwâlden. In de openingsfase liet Franeker zich het kaas van het brood eten. De gasten zochten naar een snelle treffer, maar vonden die niet. Na een kwartier spelen viel het eerste wapenfeit voor Franeker te noteren. Marco de Groot kopte een hoekschop van Rob Postma op de lat. De kans in de rebound was voor de wederom ijzersterk spelende Jan Lyckle Bijlsma, zowaar nog groter, maar zijn kopbal ging over.

Ondanks dit wapenfeit was Trynwâlden de bovenliggende partij, Franeker kon geen vat op de wedstrijd krijgen. En dan een cruciaal moment in de wedstrijd. Ronald Schweigman stuurde Danny van der Wal weg. Door het effect draaide de bal terug en moesten Mark Hoekstra en Van der Wal in de ankers, Hoekstra zette zich schrap om niet uit te glijden. Hierbij kwam zijn hand in de rug van Van der Wal die gemakkelijk ging liggen. De scheidsrechter beoordeelde op 40 meter van het doel dat Van der Wal doorgebroken was en zo werd Hoekstra met rood uit het veld gestuurd.

Het signaal voor Franeker om een tandje bij te schakelen. Na een dik half uur zette Rob Postma aanvoerder Mart Kuperus vrij voor het doel, zijn inzet ging via doelman Roelof Planting tegen de paal. Een minuut later was er een voorzet van Sander Hoekstra, een fantastische kopbal van Marco de Groot kwam op de onderkant van de lat en met meer geluk dan wijsheid wist Planting een doelpunt te voorkomen.

Op slag van rust was er een uitstekende actie van Sander Hoekstra. Heel Franeker stond al te juichen, maar zijn inzet belande hard op de paal. Het was al de vierde keer voor rust dat het aluminium werd geraakt door Franeker. Direct aan de andere kant. Danny van der Wal leek de bal over de achter lijn te lopen na goed uitkomen van Jesse Hogendorp. Van der Wal liet zich vallen en wederom trapte de warrig leidende scheidsrechter Struijs in het toneelstukje van de Trynwâldster spits en wees naar de stip. Ruurd Algra pakte het cadeautje uit, 1-0.

Na rust was het Franeker wat de klok sloeg. Defensief waren Cor Boonstra, Christian de Haan en Jesper Deelstra ijzersterk. Hierdoor drong Franeker met tien man de thuisclub achteruit. Kort na rust was er een kans voor Marco de Groot, hij vond doelman Planting op zijn weg. Gevolgd door een streep van Sander Hoekstra welke rakelings over ging. Precies op het uur verdiende Franeker een glaszuivere strafschop.

Sander Hoekstra was er door en trok de bal terug, Noël Wever kon de bal binnen tikken maar werd op zijn voeten getrapt, scheidsrechter Struijs wilde niet aan een strafschop. Maar ook Struis kon de dadendrang van Franeker niet tegenhouden. Een pass van Noël Wever werd op schitterende wijze gecontroleerd door Sander Hoekstra en even fraai passeerde hij doelman Planting en bracht de vele Franekers in extase, 65ste minuut 1-1. ,,Het lijkt wel of Franeker kampioen is geworden”, was het commentaar op radio RTV Noordoost. Hierna leek de thuisclub te knakken. Franeker ging met 10 man op jacht naar de overwinning. Het dichtst bij een doelpunt in die fase was Noël Wever zijn inzet werd ternauwernood gekeerd door de doelman. In het laatste kwartier vloeide de krachten weg bij Franeker en onderscheidde Jesse Hogendorp zich door elke keer goed op te letten of inzetten onschadelijk te maken.

Maar vlak voor tijd had Franeker de wedstrijd over de streep kunnen trekken. Een harde voorzet werd net gemist door Mart Kuperus maar bij de tweede paal leek Sander Hoekstra te scoren. Hij nam de bal ineens uit de lucht maar zijn volley ging net over het doel.

Een keihard voor elkaar werkend Franeker kreeg met een punt eigenlijk te weinig. Het verdiende een overwinning. Maar gezien het begin van de wedstrijd, het lange spelen in ondertal en de open slotfase mag de ploeg zich rijk rekenen met een punt. De uitslagen op de andere velden leidde er toe dat Franeker in de periode zelfs een punt is uitgelopen en nu 7 punten voorstaat op de naaste belagers.

Komende zondag speelt Franeker thuis en is er een interessant treffen met Geel Wit van Franeker Febo Roosenburg. Aanvang 14.30 uur