SC Franeker (zo) laat koploper ontsnappen *foto’s*

Franeker – Het was zondag de laatste officiële thuiswedstrijd van SC Franeker. Daarmee neemt de stad na 93 jaar afscheid van het zondagvoetbal. Helemaal de laatste hoeft het niet te zijn, want de nacompetitie lonkt voor de Franekers. Tegen koploper Drachten leek het drie punten over de streep te trekken maar in blessuretijd trok Drachten de stand gelijk.

Franeker miste Wiebe van der Meer en Rob Postma. Dit gemis was met name in de eerste helft duidelijk zichtbaar. Drachten wilde revanche op de resultaten van de laatste weken terwijl de thuisclub nerveus begon. Dit leidde in de 5e minuut tot een schitterende doelpunt van Anton Vredevoort na een even fraaie aanval. De gasten leken vroeg op voorsprong te komen maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af omdat de bal bij de voorzet over de achterlijn zou zijn geweest. Franeker profiteerde optimaal door direct in de tegenstoot toe te slaan. Van achteruit werd Marco de Groot aangespeeld en wist bal te verlengen tot bij Sander Hoekstra. De aanvaller schudde zijn tegenstander af en schoot de bal vervolgens strak in de kruising, 7e minuut 1-0. Hierna volgende een rommelige wedstrijd. Beide ploegen boden elkaar geen centimeter ruimte en waren slordig in de passes. Desondanks had Drachten een licht veld overwicht maar hadden de Franekers de score moeten uitbouwen. Na duur balverlies rondom de middenlijn kwam Franeker in een 4 tegen 2 overtal situatie terecht. Maar ook Franeker bleek niet zuiver toen Noël Wever Marco de Groot instelling wilde brengen. Hierdoor ging een grote kans verloren. Na een drinkpauze veranderde het wedstrijdbeeld niet, Drachten combineerde wat gemakkelijker dan de thuisclub maar Franeker hielt eenvoudig stand. Slechts eenmaal werd Drachten gevaarlijk, maar een inzet van Anton Vredevoort ging rakelings langs de paal.

Na de pauze leek Franeker de score te verdubbelen toen Cor Boonstra het doel onder vuur nam en de doelman van Drachten een rebound moest toestaan, Drachtster Tim Kuperus kon de bal tijdig weg werken. Nu was het Drachten dat direct aan de andere kant toesloeg na een fraaie aanval. Vredevoort werd ingespeeld en legde de bal panklaar voor Youri Brouwer die de bal beheerst in de verre hoek schoof, 50ste minuut 1-1. Kort daarop leek Drachten door te stomen maar een onschuldig lijkende vrije trap belandde via de binnenkant van de paal in de handen van doelman Hogendorp. Franeker herpakte zich hierna goed en zette dit met enig fortuin om in een voorsprong. Marco de Groot was wederom belangrijk en vond Sander Hoekstra. De rappe aanvaller zocht de ruimte voor een schot en haalde uit. De bal stuitte vlak voor de Drachtster doelman op waarna deze kansloos was, 60ste minuut 2-1. Hierna waren er kansen voor Noël Wever (redding doelman) en Sander Hoekstra (volley vlak langs de paal). Aan de andere kant trof Vredevoort de lat en in de rebound haalde Jan Lyckle Bijlsma de bal van de lijn. In de omschakeling verscheen Marco de Groot in het zestienmetergebied, hij werd vast gepakt door Tim Kuperus, raakte uit balans maar ging door en stuitte vervolgens op de Drachtster doelman die daarbij ook De Groot ten val bracht maar de leidsman wilde van een strafschop niets weten. Kort daarop was er een prima aanval van Franeker, Sander Hoekstra trok naar binnen en bood Mart Kuperus een vrije schiet kans. Heel Franeker stond al te juichen maar de inzet van de Franeker aanvoerder ging net langs de verkeerde kant van de paal. Franeker leek de wedstrijd binnen te hebben, maar in blessuretijd gaf de leidsman uit het niets een vrijetrap op de rand van het zestienmetergebied aan Drachten. Youri Brouwer verraste doelman Hogendorp en met een droge schuiver zette hij de eindstand op het bord, 2-2. Over de gehele wedstrijd genomen was het een terechte uitslag maar voelde Franeker zich te kort gedaan. Desondanks doet Franeker goede zaken met het punt tegen Drachten. Nacompetitie komt steeds dichterbij en dat mag gezien de resultaten van voor de winterstop een puike prestatie genoemd worden.