SC Franeker (zo) rukt op naar 3e plaats

Franeker – Niet alleen het weer was zondag stormachtig, ook het begin van SC Franeker tegen vc Trynwâlden was stormachtig te noemen. De harde wind en het vele regenwater maakten het voetballen op het sterk verouderde kunstgrasveld van Franeker er niet gemakkelijker op. De thuisclub wist uiteindelijk wel de goede serie door te trekken al vergat het daarbij Trynwâlden op de pijnbank te leggen.

Ondanks de slechts weersomstandigheden waren zondag ruim 150 toeschouwers getuige van deze wedstrijd in de 3e klasse A. Binnen een minuut konden de Franeker supporters al juichen. Er stonden amper 40 seconden op de klok toen Marco de Groot een te korte terugspeelbal van Roelf van Foeken onderschepte. De Franeker spits die de laatste weken goed in vorm is, strafte dit genadeloos af, 1-0. Een paar minuten later kwam de spits van Franeker een teenlengte te kort na een scherpe voorzet van de wederom ijverig spelende Mart Kuperus.

Trynwâlden deed daarna iets terug. Ronald Schweigman leek te scoren maar Franeker doelman Jesse Hogendorp reageerde attent. Na een klein kwartier spelen stond Marco de Groot wederom aan het einde van een prima Franeker aanval. Het was te danken aan doelman Roelof Planting dat de gasten in de wedstrijd bleven. Na het stormachtige begin speelde de wedstrijd zich veelvuldig af op het middenveld.

Na een klein half uur spelen deelde Trynwâlden een spelden prikje uit maar Christian de Haan en Jeroen Bosgra wisten het dreigende gevaar te elimineren. In de slotfase van de eerste helft had Franeker de wedstrijd op slot moeten gooien. Diverse keren hadden de aanvalsleiders de mogelijkheid om de deuren van de defensie van Trynwâlden wagenwijd open te zetten. Door verkeerde keuzes bleef Trynwâlden in leven. Kansen waren er wel degelijk voor Rob Postma en Mart Kuperus, maar doelman Planting bleek een sta in de weg. De grootste kans was voor Sander Hoekstra uit de rebound na wederom een redding van Planting, Hoekstra leek te scoren maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Direct na rust kreeg Franeker, net als vorige week in de slotseconde, de rekening gepresenteerd. Wie anders dan Ruurd Algra promoveerde een snelle counter van Trynwâlden tot een doelpunt, hij schoot de bal onhoudbaar langs doelman Jesse Hogendorp, 1-1.

De reactie van de Franekers kwam snel. Amper twee minuten later werd er een aanval opgezet door stylist Rob Postma. Deze mondde uit in een Barcelona-achtige combinatie met Sander Hoekstra. Na een prachtige tiktak verscheen Rob Postma in het zestienmetergebied, waarna hij doelman Planting volslagen kansloos liet, 2-1. Wat zich hierna afspeelde was een waar kansenfestival voor de Franekers. De dreigende Franeker spits, Marco de Groot, zag een inzet gekraakt worden. Sander Hoekstra dook vrij op voor doelman Planting na een steekpass van de volledig herstelde Wiebe van der Meer, tot scoren kwam Hoekstra niet. Kort daarna was het Cor Boonstra die Sander Hoekstra een vrije doortocht bood. Nu wilde Hoekstra de meegelopen Noël Wever bedienen maar kon verdediger René Dijkstra de aanval onschadelijk maken. Sander Hoekstra was voor de winterstop regelmatig linksback. Maar na de winterstop bloeit Hoekstra weer helemaal op in de Franeker aanval.

Het geluk zat hem zondag even niet mee. Na een hoekschop van Rob Postma volleerde Hoekstra de bal tegen de paal. Tweemaal werden de gasten nog dreigend maar nimmer werd Franeker doelman Jesse Hogendorp op de proef gesteld.

De Franekers hadden Trynwâlden op de pijnbank kunnen leggen als het iets beter met de legio kansen was omgesprongen. Desalniettemin kon Sportclub Franeker na het laatste fluitsignaal drie punten bijschrijven. Door dit resultaat rukt Franeker op naar de 3e plaatst en heeft het nummer 2 Gruno in het vizier. Na de winterstop speelde Franeker tot dusver vijf wedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen en één gelijk gespeeld.Zondag gaat de strijd om de 2e periode verder waarin Franeker bovenaan staat met de volle buit uit drie wedstrijden. Sportclub Franeker speelt zondag wederom thuis, tegenstander is dan vv Akkrum.