Schade bij het Keatsmuseum in Franeker *foto’s*

Diverse vrijwilligers en het bestuur van het Keatsmuseum zijn ontdaan door de plofkraak van het ATM geldautomaat bij hun aan de gevel.

Bij binnenkomst ruik je het kruit en een brandlucht van de explosie die er heeft plaatsgevonden afgelopen nacht. De muren en de vloer zitten onder de groene inkt die vrij is gekomen uit de geldautomaat door de explosie. Overal liggen scherven, folders en kapotte muurcirkels met foto’s.  De schade is enorm en de aanwezige mensen zijn van slag. “Vele vrijwilligers hebben hun ziel en zaligheid in het museum gestopt”, verteld één van de vrijwilligers die wij spraken.

Voorheen zat de ABNAMRO in het deel waar tot vannacht nog de ATM geldautomaat stond. ABNAMRO had een dikke geïsoleerde wand geplaats tussen het Keatsmuseum en de ruimte van de geldautomaat. Toen ATM erin kwam hadden zij niet de volledige ruimte nodig en kon het Keatsmuseum dat deel gebruiken. “We hebben er even aan gedacht om de muur er weg te halen, maar we vonden het wel goed zoals het was, de wand heeft nu ergere schade voorkomen”. Het plafond lijkt nog goed in takt en de kopjes in de keuken waren omgevallen. Ook de vitrines staan er op het eerste oog nog goed bij verderop in het Keatsmuseum.

Over de schade valt nog weinig te zeggen, alles moet nog getaxeerd worden en het bestuur en de leden hebben na een lange dag van wachten, interviews geven en van de schrik bekomen nog een spoed vergadering op de planning staan vandaag.

 

error: Bericht Beveiligd!