Simmerjûncollege over de Friese Vrijheid en Franeker

Wat zijn nou eigenlijk Vrije Friezen? Hessel van Martena, bouwer van het Martenahuis in Franeker, is er de oorzaak van dat de Friezen hun Vrijheid hebben verloren, of verkwanseld. Wat voor rol heeft hij in dat proces, aan het eind van de vijftiende eeuw, gespeeld? En dat Martenahuis, dat is gebouwd met het fortuin dat Hessel vergaarde door diezelfde Friese Vrijheid van de hand te doen. Meer weten? Bezoek op 18 juli dan het Simmerjûncollege in de Botniastins. Marjan Brouwer, conservator van Museum Martena, vertelt over hoe de Friezen hun vrijheid verloren.

Dat het niet allemaal kommer en kwel is, wordt ook duidelijk. Het Friese zelfbestuur werd dan wel ingeruild door Saksische overheersing, maar die bracht ook veel goeds. Een georganiseerd rechtssysteem en ambtenarenapparaat zorgde voor een bloeiende economie. In het bijzonder Franeker heeft erg geprofiteerd van de Saksische periode. Als de rest van Friesland in opstand komt tegen de Saksische vorsten, blijft Franeker de Saksers trouw en wordt daar goed voor beloond. Zo hoeft Franeker geen accijns meer op bier te betalen…

Het Simmerjûncollege van de Academie van Franeker wordt gehouden op woensdag 18 juli in de Botniastins in Franeker. De toegang is €5,- en op vertoon van het kaartje krijgt u een consumptie aangeboden na afloop van de lezing bij restaurant De Doelen. Om verzekerd te zijn van een plaats kunt u zich opgeven via info@academiefraneker.nl
Het kaartje koopt u op de avond zelf bij Restaurant De Doelen, inloop vanaf 20.15 uur in de Botniastins, de lezing begint om 20.30 uur.

foto-onderschrift: Albrecht van Saksen die het bewind in Friesland overnam, afbeelding Rijksmuseum

error: Bericht Beveiligd!