Stilte rondom klokperikelen in Franekeradeel

klaasweremeus002in_kerkPietersbierum – In november onstond er een grote rel toen kunstenaar Klaas Werumeus Buning zijn klok wilde schenken aan de Martinikerk in Franeker. Een half jaar later is het angstwekkend stil rondom de luidklok.  

Er was een principe-accoord tussen kerkeigenaar Klaas Werumeus Buning en Stichting tot behoud van monumenten Franekeradeel  voor de overdracht van de luidklok. De bel lag al zeven jaar werkloos op de zolder van de kerk. Er geldt een luidverbod, omdat de klokkenstoel verrot is.

Inmiddels heeft de Martinikerk in Franeker een derde andere luidklok uit Zwolle die al in de toren is gehezen. Rondom de Stichting tot behoud van de Kerktoren Pietersbierum is het inmiddels muisstil geworden. Volgens kerkeigenaar Klaas Werumeus Buning is er nog geen enkele aktie ondernomen of een plan van aanpak gepresenteerd om de klok te restauren of van de zolder van de kerk te krijgen.

Ook een landelijke luidklokkenadviseur die goed op de hoogte is van wat er met luidklokken in Friesland aan de hand is, is niet op de hoogte of er al wat met de luidklok van Pietersbierum gedaan wordt.

Tzummarum
Ook in Tzummarum zijn er problemen met de luidklok in de toren. Door scheurvorming moest deze klok buiten werking worden gezet. Hoewel de kerk volledig gerestaureerd is blijft het rond eventuele restauratieplannen van de luidklok eveneens angstvallig stil. De klok hangt er maar wat te hangen en verder is het niet bekend of deze klok op korte termijn weer zal gaan luiden.

Bron & Foto’s: Persbureau Press4All Franeker

 

 

error: Bericht Beveiligd!