Fotograaf Piet Douma

Tweede Toeristisch Overstappunt (TOP) van Waadhoeke staat in Dronryp

Op dinsdag 18 juni 2024 onthulde wethouder Marja van der Meer het tweede TOP in Waadhoeke. In totaal zijn er nu 18 Toeristische Overstappunten in Fryslân. Bij een toeristisch overstappunt (TOP) is het mogelijk om de auto te parkeren en vanaf daar verder te gaan fietsen, wandelen of (soms) te varen. Een TOP is dus een startpunt om de provincie verder te ontdekken. Het is in feite een grote informatiezuil.

 

Onthulling

Met een korte inleiding en een eigen gedicht deed Sytze Hilverda van Dorpsbelang Dronryp de aftrap. Erik Betten las na de onthulling  het gedicht voor dat hij speciaal voor deze TOP op deze locatie heeft geschreven. De aanwezigen maakten direct gebruik van de zuil en maakten een wandeling door ‘nieuw’ Dronryp onder begeleiding van Jurjen Kuurstra van  wurkgroep Histoarysk Dronryp.

 

Verbindingen zichtbaar maken
Wethouder Marja van der Meer: “Ik ben blij dat deze TOP er staat bij de start van het seizoen en hopelijk ook het begin van mooi weer. De zuil wijst mensen de weg naar de mooie dorpen in de omgeving en historische plaatsen en gebouwen. Het gaat om de verbinding tussen de verschillende gebieden. Vanaf hier kun je alle kanten op. Dat is ook het doel van een TOP.”
 

De rigels fan De Ryp
Het gedicht van Erik Betten – De rigels fan De Ryp – is op de zuil te lezen. Het laatste deel sluit aan bij de woorden van de wethouder:
lûk jo eigen line oer dizze platte grûnen meitsje elke stap in skiednis
om letter op werom te kommen

 

Locatie van het TOP
Het TOP in Dronryp staat naast de ingang van de bibliotheek. Deze locatie is in het centrum van het dorp met voldoende parkeergelegenheid. Dronryp is een ideaal uitgangspunt voor het starten van diverse wandel- en fietsroutes waaronder de Eise Eisinga fietsroute die langs het Borstbeeld van Eise Eisinga loopt en het Werelderfgoed Planetarium in Franeker.

 

Achtergrond  Toeristisch Overstappunt
Recreatieschap Marrekrite ontwikkelt namens en met de Friese gemeenten deze overstappunten. Op de zuil staat een kaart van de omgeving met fiets- en wandelroutes, informatie over themaroutes en bezienswaardigheden in de omgeving. Daarnaast staat op elke zuil een gedicht dat speciaal voor die locatie is geschreven.

error: Bericht Beveiligd!