Uniek nieuw woonconcept voor reislustigen

Franeker – Het Inpartement is de naam van een nieuw woonconcept, afgestemd op de behoeften van zijn reislustige bewoners. De woning combineert de praktische voordelen van een appartement en een gezinswoning met elkaar. Bovendien biedt de woning de mogelijkheid om een caravan inpandig te hebben. De initiatiefnemers van dit concept willen de stagnerende nieuwbouwmarkt een impuls geven door een serie vernieuwende woonconcepten te lanceren, waarvan het Inpartement de eerste is.

Het concept

Zoals watersportliefhebbers hun boot het liefst aan hun eigen steiger afmeren, wil een caravanbezitter ook optimaal gebruik maken van zijn kostbare bezit. Maar de caravan staat vaak ‘ergens in een stalling’ en er spontaan gebruik van maken is er dan niet bij. Dat moet vaak vooraf worden ingepland. De doelgroep caravanbezitters is groot en enthousiast over het bezit van een caravan. Dat geldt zeker voor de steeds groter wordende groep vitale, ondernemende senioren. Het Inpartement is specifiek voor deze doelgroep ontworpen.

Het Inpartement is ontworpen vanuit de levensstijl van de doelgroep: veel op pad, maar ook graag comfortabel thuis. De woning combineert de voordelen van een appartement (praktisch) en een gezinswoning (ruimte, tuin, vrijheid) met elkaar. Zo is gekozen voor onderhoudsvriendelijke bouwmaterialen, een gelijkvloerse indeling en een eigen patio. Maar het gevoel van vrijheid en flexibiliteit is verweven in het hele ontwerp. Zo is de woning levensloopbestendig. Ook is er een gezamenlijke binnentuin gecreëerd door een groep van twaalf of meer woningen bij elkaar te plaatsen. Hierdoor ontstaat een eigen ‘dorp’ met gelijkgestemde bewoners, waar ieder zijn of haar eigen (reis)verhalen kan uitwisselen. Het concept dankt zijn naam aan het feit dat het mogelijk is om de caravan een onderdeel te laten zijn van de woning. Doordat de caravan inpandig gestald kan worden, is hij als logeerruimte van het huis te benutten.

Vraaggericht ontwikkelen om de bouw een te impuls geven

Het woonconcept is ontwikkeld door Peter de Bey van het gelijknamige communicatie & vormgevingsbureau in Franeker, samen met Dirk van Marrum van Bouwbedrijf Van Marrum te Franeker en architect Arjen van der Schaaf van bureau Puur te Stiens. Volgens de initiatiefnemers zijn er juist in de stagnerende markt voor woningbouw, volop kansen te creëren. Peter de Bey: ‘De moderne consument is kritisch, heeft specifieke wensen en eisen voor een nieuw te bouwen woning. Het aanbod van de verschillende woningtypen is groot, maar een woningontwerp voor een heel specifieke doelgroep kom je niet tegen. Vanuit deze filosofie hebben wij het Inpartement ontwikkeld. Het is voor de bouwwereld een andere manier van denken: in plaats van aanbodgericht, vraaggericht ontwikkelen. Vanuit dit perspectief zijn we nog enkele concepten aan het ontwikkelen voor andere doelgroepen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit creatieve maatwerk is wat de bouw nu nodig heeft.’

 

Omdat het om een onderscheidend, kleinschalig ontwikkelingsproject gaat, is Bouwbedrijf Van Marrum ervan overtuigd dat gemeenten belangstelling zullen tonen om binnen hun grenzen het Inpartement te laten realiseren. ( zie www. bouwbedrijfvanmarrum.nl)