Verregende Agrarische Dagen grachtenloop in Franeker

Franeker –  De AV Spartacus en de SV Friesland troffen het donderdagavond niet met het organiseren van de Grachtenloop in Franeker.  Het was heel erg nat en het bleef de hele avond regenen. Gelukkig beschikt de SV Friesland over tenten welke werden opgezet bij De Korennaar op het Leeuwarderend waar de start en finish was gepland.  Hier is ruimte genoeg om de start en finishboog op te zetten en voor de verzorgingswagen  en geluidwagen.  Ook de prijsuitreiking kon hier plaatsvinden. Christiaan Valk verzorgde het geluid .

De deelnemers konden zich omkleden in De Rank en douchen bij de atletiekbaan op Bloemketerp.  Het inschrijven voor de jeugdloop kon in de loods van De Korennaar en SV Friesland had een tent beschikbaar voor de inschrijvers van de 5.5 en 10 km lopers. Iedereen kreeg van de AD Commissie een vaantje als herinnering voor de jeugd en de liefhebbers voor een plaquette  was hiervoor een speciale afbeelding en voorzien van een fries halslint. Voor de snelste drie mannen en vrouwen op de 5.5 en 10 km waren er prijzen deze werden uitgereikt door de AD Missen direct nadat Gijs Honing uit Blokker als laatste loper de finishlijn was gepasseerd.  Jammer dat de winnaar Douwe Yska een vergadering moest bijwonen en niet kon worden gehuldigd. De prijzen werden aangeboden door de RABOBANK die deze Grachtenloop sponsorde.

De Grachtenloop is weer terug nadat hij ieder jaar werd georganiseerd tijdens de AD en vele toppers aan de start heeft gehad. Kwam de klad er in en verdween van de www.hardlopendnederland.nl kalender. Drie jaar geleden is hij weer terug de jeugdloop voor AV Spartacus de seniorenloop voor de SV Friesland.  Een 90 tal lopers verschenen er aan de start en 40 bij de jeugdloop, was het droog weer geweest dan waren deze aantallen veel hoger geweest al houden veel recreatielopers niet van rondjes lopen maar komen ook voor de gezelligheid naar Franeker.  Voor veel hardloopvereniging is de donderdagavond een trainingsavond maar gaan er ook naar de Grachtenloop. Het parkoers allemaal klinkers en brugjes die glad werden door de regen, maar wel hellemaal verkeersvrij gemaakt door de Boumaploeg. Anton Wijkhuijs was voorfietser en waarschuwde het publiek op te letten bij het oversteken en dat werkt goed. Ondanks de regen was deze grachtenloop een succes  en de Horroratleten Douwe en  Erik maakten er ook nog een leuke wedstrijd van. Woensdag was er ook nog een loop van hun vereniging  die meer dan honderd lopers trok.

De 10 km werd gewonnen door Douwe Yska Nijland  35.53 voor Erik Bouma Ylst 36.04 3e Auke Postma Damwâld 38.55  Vrouwen: 1e Jacinta Fancel Leeuwarden 43.06  2e Saakje Regnerus Broeksterwoude 49.43  3e Annet de Vries Franeker 50.14

5.5 KM: 1e Wold Kooistra Makkum 21.50  2e Sander Prins Franeker 24.29  3e Brent Mulder Franeker  24.27  Vrouwen: 1e Anita v.d.Wal Harlingen 25.39  2e Anja Riem Franeker  27.20  3e Gooitske Beimers Dronrijp 29.49  De volledige uitslagen staan op www.svfriesland.nl