Veteranen Franekeradeel ontvangen Nobelprijs VN-militairen *foto’s*

Als erkenning voor deelname aan VN-vredesmissies in de periode 1956 – 1988 ontvingen donderdag 17 november vijf veteranen uit Franekeradeel het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen. Burgemeester Eduard van Zuijlen reikte, na lovende woorden, het draaginsigne aan de heren uit. Dit gebeurde onder belangstelling van familie op het stadhuis in Franeker.

Draaginsigne

Op 10 december 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van acht vredesmachten heeft de minister van Defensie  een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ ingesteld. Het draaginsigne wordt uitgereikt  aan militairen die tussen 1956 en 1988 tenminste dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet in het buitenland voor vredesafdwingende of vredeshandhavende operaties van de Verenigde Naties. In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Vijf Veteranen

De volgende personen ontvingen het draaginsigne:

  • Meneer C. Bosch (56) uit Franeker, hij nam deel aan de vredesmissie UNIFIL in Libanon.
  • Meneer M.G. Hettenvan (58) uit Franeker, hij nam deel aan de vredesmissie UNIFIL in Libanon.
  • Meneer S. van Vaals uit Franeker (58), hij nam deel aan de vredesmissie UNIFIL in Libanon.
  • Meneer J.T. Herbrink (58) uit Sexbierum, hij nam deel aan de vredesmissie UNTSO in Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon.
  • Meneer T.J. Wijnia (54) uit Tzum, hij nam deel aan de vredesmissie UNIFIL in Libanon.

Wij maakten de volgende foto-impressie:

error: Bericht Beveiligd!