fotograaf Joachim de Ruijter

Vijf inwoners uit de gemeente Waadhoeke krijgen Koninklijke Onderscheiding *veel foto’s*

Op woensdag 26 april 2023 ontvangen vijf inwoners van de gemeente Waadhoeke een Koninklijke Onderscheiding tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. Twee personen vormen een bijzonder koppel. Zij zijn namelijk met elkaar getrouwd en mogen tegelijk de Koninklijke Onderscheidingen in ontvangst nemen. Eén persoon wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De andere vier personen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van de lintjes vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Franeker.

Echtpaar Sieds (61 jaar) en Saskia (Saakje) (61 jaar) de Jong – Visser (Franeker) Beide Lid in Orde van Oranje Nassau

Twee gouden harten, een dreamteam, de één niet zonder de ander. Sieds en Saskia zijn mensen met een missie: bijdragen aan een betere wereld. Taarten bakken, spullen inzamelen en inzetten voor kansarme mensen in binnen- en buitenland. Dit doen ze via de kerk. Maar ook de deur van hun eigen huis staat voor iedereen open. Zo hebben ze pleegkinderen gehad en zorgen ze nu voor onderdak van vluchtelingen uit Oekraïne.

 

Herre Hof (73 jaar) Franeker – Ridder in Orde van Oranje Nassau

Herre is al 14 jaar raadslid. Eerst bij gemeente Franekeradeel en na de fusie bij gemeente Waadhoeke. Hij is lid van Gemeentebelangen en al 8 jaar voorzitter van Provinciaal Belang Fryslân, waarbij hij opkomt voor de belangen van de inwoners van Friesland. Maar Herre is ook een groot kaatsliefhebber. Voor Franeker Kaatsvereniging Jan Bogtstra is hij tientallen jaren voorzitter geweest. Ook nu nog verzorgt hij regelmatig de catering en helpt mee met velden leggen. Voor de KNKB heeft hij verschillende rollen vervuld en heeft hij de onderscheiding Lid van Verdienste gekregen.

 

Lodewijk Wouter Bouma (68 jaar) Dronryp – Lid in Orde van Oranje Nassau

De rode draad in al het vrijwilligerswerk wat Lodewijk doet en gedaan heeft, is het werken met kinderen. Sinds 1969 is hij actief, geen dag zit hij stil. Van koster in de kerk, bestuursfuncties bekleden tot kok op kinderkampen en techneut bij het gospelkoor. Hij gaf leiding aan groepen jeugd die in Zuid Afrika aan World Servants projecten mee deden. Regelt nog steeds alle zaken en gaat zelf mee op reis naar diverse World Servants locaties. Hij was 25 jaar lang een drijvende kracht achter het opzetten van kinderdorpen op Haïti. Maar hij heeft en kent ook moeilijke tijden. Zijn eerste vrouw is veel te jong gestorven na een lang ziekbed. Hij hield thuis de boel draaiende en was haar mantelzorger. Ook zijn tweede vrouw Conny werd ziek, zij zit momenteel in een rolstoel en Lodewijk staat ook voor haar altijd klaar. Hij is ook haar mantelzorger al 30 jaar.

 

Sijbe van der Geest (74 jaar) Dronryp – Lid in Orde van Oranje Nassau

De duizendingenman uit Dronryp; iedereen in Dronrijp kent hem. Op Sijbe kunnen ze altijd rekenen. De mensen kennen hem als een gedreven en enthousiaste man, die met de nodige dosis humor ook anderen aansteekt en laat meebewegen. Als voorzitter van Dorpsbelang Dronrijp heeft hij zich hard gemaakt voor diverse zaken in het dorp. Hij zette zich onder andere in voor een nieuwe bestemming van het fabrieksterrein. Hij maakte zich hard voor een MFC in het dorp te krijgen. Ook was de heer van der Geest 12 jaar lang voorzitter van de oudste vereniging in het dorp; ’t Nut Dronryp”. En stond hij een nier af aan een jonge dorpsgenoot. Ook zorgde hij ervoor dat pleegkinderen zich welkom voelden in hun gezinshuis.

 

Duizenden uren investeren in de samenleving

De mensen die vandaag worden gedecoreerd, hebben samen tienduizenden uren geïnvesteerd in een betere samenleving. In liefde en begrip voor elkaar, in mensen die het tegen wil en dank moeilijk hebben in het leven. Dat eist tol, maar die brengen zij niet in rekening. En gelukkig wonen er in Waadhoeke nog veel meer van deze waardevolle mensen!

 

Aanmelden lintjes 2024

Kent u iemand in uw omgeving die ook u ook voor wilt dragen? Doe dit dan voor 1 juni 2023. Stuur een e-mail naar Kabinetszaken: bestuur@waadhoeke.nl. Kijk op www.waadhoeke.nl/organisatie/koninklijke-onderscheiding-aanvragen voor meer informatie over het aanvragen van een lintje.

foto’s Joachim de Ruijter