Vijf jaar Hjoed Yn It Park! Vier jij dit feestje mee?

Hjoed yn it Park is jarig en wie jarig is, trakteert. En dat staat zeker te gebeuren tijdens het eerste lustrum op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli. Waaruit de traktatie bestaat? Muziek…, heel veel muziek. De line-up is indrukwekkend. ‘Hjoed yn it Park is van en voor iedereen’, zegt organisator Jeroen Althuisius. ‘Dat vraagt om een brede programmering en daar zijn we voor 2024 weer goed in geslaagd’, vult medeorganisator Ruben Hiemstra aan. Waar dat van en voor ook geweldig tot uiting komt? Dat is de PubQuiz XXL die net als vorig jaar op vrijdagavond wordt georganiseerd.

Vrijdagavond 5 juli pub quiz of voetbal?

Welke band verkocht de meeste platen? Wat is de grootste gemeente van Nederland? Bij welke reclame hoort deze muziek? Wat zijn de titels – en artiest graag – van de nummers die zo meteen wordt gespeeld? Deze en andere vragen, kun je op de vrijdagvond verwachten. Het spektakel is wederom in handen van Groovejets. De live band uit Bolsward liet vorig jaar driehonderd deelnemers dansen en zingen. Dit jaar zal het niet anders zijn. Groovejets is een muzikale wervelwind die van een pubquiz, een onvergetelijke PubQuiz maakt. ‘Er is één maar’, zegt Jeroen. ‘Het EK-voetbal’. Jeroen legt uit dat de kwartfinale op vrijdag 5 juli wordt gespeeld. Als Nederland dan nog in het toernooi zit en om 21:00 uur moet spelen dan vervalt de PubQuiz en zal de wedstrijd op een groot scherm in het park worden uitgezonden. Mocht dit scenario uitkomen dan krijgen alle teams die zich voor de PubQuiz XXL hebben opgegeven hun inleg teruggestort.

Optredens zaterdag 6 juli

De time tabel van bands en artiesten die zaterdag 6 juli optreden, bewijst het gelijk van de brede programmering. Op de lijst zien we Lionite uit Franeker. De band van (onder meer) Ruben Altena staat bekend om zijn mix van popmelodieën en rockgruis. We zien Scott McWatt die speciaal voor Hjoed uit het Schotse Glasgow overkomt. Ook aanwezig is éénmansband en alleskunnen Gerrit Poortinga. Kun je niet stilzitten bij de salsa, merengue, bachata, rumba en cumbia? Noteer dan de naam ‘Los Cascos’. Deze band uit Groningen staat garant voor een zwoele mix van Latin- en popmuziek. Wie er verder optreden op de Mainstage, Cowstage en Boomstage? In volkomen willekeurige volgorde zien we op de time tabel staan: Melissa Pander, Mister & Mrs, Boaz, Jan Booij, PULSE, Wilbert Pigmans, Something Els, Whatsaname, Queen Tribute, Bulletpoint, All Tha Fokk, Finn, Kroegtijgers en nog zoveel meer. ‘Zoveel bands, zoveel muziekstijlen’, zegt Ruben trots. ‘Niet dansen is op zaterdag 6 juli geen optie’.

Een vaste waarde die geen enkele keer ontbrak op Hjoed yn it Park, is Joop Obama & The Presidents. ‘Een geweldige band die met ons meegegroeid is’, zegt Jeroen. Joop en de zijnen vergaarden de afgelopen jaren steeds meer aanhangers. De drukte bij het podium werd, net als de populariteit van de band, alsmaar groter. In de eerste edities van Hjoed speelt de band in de middag. In 2024 sluiten de Friese rockers het festival groots op het hoofdpodium af.

Vier – tot vijfduizend bezoekers

Hjoed yn it Park brengt ieder jaar zo’n vier- tot vijfduizend muziekliefhebbers op de been. Waar de een voor stevige rock komt, daar komt de ander voor een singer-songwriter en weer een ander voor de opzwepende beats van de DJ’s. Naast muziek komen de Waadhoekers ook af op de foodtrucks en drankstalletjes die overal in het stadspark staan. ‘Wat voor de PC geldt, geldt ook voor Hjoed. Het is een feest der herkenning’, zegt Ruben. ‘Klein, groot. Jong, oud en alles daartussen. Iedereen is aanwezig’.

Kunst en Kultuer, jongerenraad Waadhoeke & Koornbeurs

Tijdens deze lustrumeditie biedt het festival opnieuw een podium aan regionale muzikanten, bands en opkomend talent. Hjoed yn it Park streeft ernaar een diverse selectie van artiesten en acts te presenteren die een breed publiek aanspreken, ongeacht leeftijd, cultuur of achtergrond. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten gepland om kinderen een plezierige dag te bezorgen en hen te inspireren om zelf muziek te maken. Tegelijkertijd verbinden we verschillende gemeenschapsgroepen in het kader van ‘mienskip’. Om deze bijzondere 5e verjaardag extra feestelijk te vieren, presenteert Hjoed naast muziek, ook verschillende vormen van kunst onder het thema “Kunst en Kultuer”.

‘Met aandacht voor de vier talen die onze gemeente rijk is, geven vier taalkunstmakers invulling aan mienskip en diversiteit in het Frysk, Bildts, Franekers en Nederlands’, legt Ruben uit. De taalkunstmakers zijn – voor zover bekend – Martsje de Jong (Frysk), Anneke Tulp (Franekers) en Hein Jaap Hilarides (Bildts). Daarnaast zijn er werken van fotograaf Jan Edwin Geertsma te bewonderen over ‘mienskip en diversiteit’ en is er PopArt artwork van Johannes Oppewal.

Met andere woorden… Natuurlijk gaan we je zien!

Zet HJOED YN IT PARK 2024, rood omcirkeld in je agenda. Zorg dat er op vrijdagavond 5 juli en zaterdag 6 juli niets tussenkomt (mocht er al iets van een afspraak staan, cancel deze). Hjoed yn it Park is immers het jaarlijkse muziekevenement waar je vrienden treft en oude bekenden van vroeger tegenkomt. ‘Ook dat wil je niet missen’, zegt Jeroen. Tot slot wil Ruben nog iets kwijt over de sponsoren. ‘Zonder hen was er geen Hjoed yn it Park en zeker geen lustrum’, zegt hij. ‘En hoewel dit noch de plaats, noch het moment is om iedere sponsor afzonderlijk te bedanken, willen we er wel op wijzen dat we ontzettend dankbaar zijn met jullie financiële- en/of materiele steun’.

  • Hjoed yn it Park 2023
  • Vrijdagavond 5 juli. Zaterdag 6 juli
  • Stadspark Franeker.
  • Toegang gratis

Meedoen met de PubQuiz? Wacht niet te lang. Inschrijven doe je hier: www.hjoedynitpark.nl

error: Bericht Beveiligd!