Eerste Veteranenbijeenkomst 29 sept 2022 - Groepsfoto© Foto Joachim de Ruijter

Waadhoeke blikt terug op eerste Veteranenbijeenkomst: ‘Veteranen bedankt!’

Op 29 september was de allereerste lokale Veteranenbijeenkomst in Waadhoeke. Het werd een waardevolle middag, vol bijzondere verhalen, herinneringen en emotie. In elkaars verhalen en ook in het indrukwekkende verhaal van spreker Edwin de Wolf vonden zij (h)erkenning. Allen vonden het vooral heel prettig om elkaar te zien en te spreken, van jong tot oud. De gemeente bedankt alle veteranen en bezoekers voor hun aanwezigheid.

Allemaal verschillende emoties

Elkaar ontmoeten stond centraal deze bijeenkomst. Net als het delen van verhalen en herinneringen met elkaar. Een aantal veteranen nam een moment om hun collega’s toe te spreken. Ook werd aan de (oud)militairen gevraagd om zelf een foto mee te nemen. Burgemeester Marga Waanders ging op basis van die foto’s met hen in gesprek (oud)militairen zelf meenamen. Eén van de aanwezigen had een fotoboek meegenomen, waar hij zichtbaar emotioneel door werd. “De eerste foto uit mijn boek is van al mijn kameraden. Als je terugkomt dan zie je dat heel veel er niet meer zijn…”

Een ander vertelde dat hij als 19-jarige op uitzending ging: “ik ging als een stoere jonge jongen op pad, maar liet mijn jeugd daar achter, in één klap volwassen”. In elkaars verhalen vonden zij herkenning en erkenning. Maar bovenal was het mooi dat de veteranen van alle leeftijden elkaar konden spreken. Dat dit gewaardeerd werd bleek wel aan het einde van de bijeenkomst. Het programma was om 20.00 uur afgelopen, maar de meeste aanwezigen waren ook na die tijd nog druk met elkaar in gesprek.

Speciale gast

Voor deze eerste editie werd een bijzondere spreker uitgenodigd: ex-militair en kampioen op één been Edwin de Wolf. Alle aanwezigen waren onder de indruk van zijn verhaal over veerkracht, leiderschap, toewijding en moed. Een aantal veteranen spraken hem direct na zijn lezing. Als kers op de taart ontving elke veteraan een gesigneerd boek.

Nog even nagenieten
Burgemeester Marga Waanders: “Met deze bijeenkomst laten we onze waardering zien voor de bijzondere inzet van de veteranen in gevaarlijke gebieden, voor het behoud of de terugkeer van vrede en veiligheid.” Waadhoeke bedankt alle veteranen en bezoekers voor hun aanwezigheid. De (oud-)militairen krijgen de groepsfoto thuisgestuurd.

De eerste, maar niet de laatste keer

Gemeente Waadhoeke wil ook in de toekomst de waardering richting veteranen uiten. Lourenske Steenstra, één van de organisatoren, heeft na het spreken van de (oud-)militairen “nog meer de drive om meer voor hen te doen”. Zo zijn er plannen om de lokale veteranenbijeenkomst jaarlijks te houden en de jeugd meer te betrekken. Alle veteranen uit Waadhoeke kunnen ook na deze bijeenkomst bij de gemeente terecht met al hun vragen en wensen door te mailen naar het recent aangemaakte e-mailadres veteranen@waadhoeke.nl.

 

error: Bericht Beveiligd!