Winterfolk festival in theater de Koornbeurs

Winterfolk festival

Met Ierse, Engelse en Friese muzikanten

Na het succes van de vorige editie organiseert Theater De Koornbeurs in Franeker ook dit jaar een warm Winter Folkfestival. Op zondagmiddag 6 november komen hoofdact Na Leanai uit ierland en ook Pete Morton uit Engeland van over de Noordzee naar Franeker en bewandelt de Friese Leonard Ford -ondersteund door Maaike Boonstra op trompet- het pad van de Blues naar de Folkmuziek. En natuurlijk mag een heerlijk Iers buffet niet ontbreken!

Na Leanai
The Sands Family, opgericht in 1970, was decennialang een wereldberoemde folkband uit Noord-Ierland. Deze zogenoemde county down folk group zorgde er mede voor dat folkmuziek een populair muziekgenre werd. Bandlid Tommy Sands schreef daarnaast prachtige songs voor beroemdheden zoals Joan Baez en The Dubliners.

Enkele kinderen van de vroegere bandleden van The Sands Family hebben het muzikale talent van hun ouders mee gekregen en treden sinds 2014 met veel succes op als folkgroep onder de naam Na Leanai (uitgesproken als Na Lah-nee).

De band bestaat uit vier vrouwen: Sorcha (zang, fluit, fluiten, bodhran), Eimear (zang, percussie), Ryanne (zang, fiddle, gitaar), Moya (zang, fiddle) en een man: Fra (zang, gitaar). Ze maken fraaie, meerstemmige folkmuziek en zijn vooral in Ierland erg populair.

Pete Morton
‘Pete is everything we want our singer-songwriters to be. Fiercely creative, proudly independent, skilful, talented, and terminally unpredictable.’ Colin Irwin MOJO Magazine.

‘Een stem die menigten aankan, een uitstraling die je niet kunt negeren, interessante verhalen, een eigen blik op de wereld en liedjes die blijven hangen.’ Dick Laning, De Stentor Zwolle

‘Not only impressive but a revelation’ The GUARDIAN

Leonard Ford
Leonard Ford heeft eerder als gitarist in verschillende bands opgetreden en zo al op vele podia en festivals in binnen- en buitenland gestaan en in radio en tv-shows opgetreden. Denk aan de Zwarte Cross, Oerol, de Heineken Music Hall, TT Assen, Welcome to the Village, DWDD en 3FM. Sinds 2014 is hij solo aan de weg aan het timmeren en stond zo in dat jaar ook al eens op het Fries StraatFestival! Met zijn grote voorliefde voor oude, soms tragisch in de vergetelheid geraakte muziek, zal hij dit keer, vergezeld door Maaike Boonstra op trompet, niet alleen de virtuoze vuige Amerikaanse deltablues, maar ook Britse folkmuziek, op fantastische wijze nieuw leven in blazen.