Zondag kerstmarkt met The Mudbirds bij Mollema Music World

Bluesduo The Mudbirds live bij Mollema Music World tijdens de kerstmarkt op koopzondag 13 december. The Mudbirds zullen met een in-store optreden hun in september verschenen album “Stumble trip” onder de aandacht te brengen van het Franeker publiek. Aanvang 14.00 uur

Het is de tweede schijf van bluesduo Alan Laws en René Tweehuysen. De hoes is fraai vormgegeven door René Tweehuysen. Op een bewerkte traditional na zijn de 14 nummers allemaal van de hand van de muzikanten zelf. Zeker op de drie instrumentale nummers valt de unieke sound van het duo op. Het fantastische dobro en slide gitaarspel van Tweehuysen, ingevuld of afgewisseld met het virtuoze mondharmonica-werk van Laws, bepaalt de sfeer.
De muziekstijl van The Mudbirds is beïnvloed door de zwarte blues uit het Zuiden van de Verenigde Staten, bijvoorbeeld de Mississippidelta. The Mudbirds klinken soms alsof het toen is opgenomen maar het geluid is in de studio gemoderniseerd met als gevolg een heldere, warme, sprankelende en toch authentieke sound. De mannen gaan verder dan de deltablues.
Opvallend zijn de folky akkoordovergangen en melodieën met tonen die aan Oosterse muziek doen denken. Tweehuysen trekt de snaren (of schuift de bottleneck) op een twaalftonige manier op. De opstuwende ritmes van Laws vallen soms buiten het bluesidioom.

Het meest in het oog springende kenmerk van Stumble Trip is misschien wel de hypnotiserende manier waarop bepaalde intro’s, solo’s of instrumentale stukken worden gespeeld. Nummers als Flat lands en Reed shunting brengen de titels tot leven. Beelden van vlakke landerijen en rietvelden doemen op. De harmonieuze en ritmische blues van Laws en Tweehuysen verklankt de lege ruimte van deze gebieden.

En zo is de cirkel rond. De brug van de katoenvelden en moerassen in Mississippi naar de aardappelen slikvelden in het Waddengebied is geslagen. Of zoals Alan Laws het op het bij het strot grijpende nummer 11 schitterend verwoordt: ‘I’m rooted to this ground’. The Mudbirds zijn niet gestruikeld. Integendeel, hun muziek is geworteld in de klei.

Mudbirds kerstmarkt