Zwemmers F.Z.C.’54 op volle sterkte in Burgum

Op volle sterkte traden de Friese Vijf zwemmers deze zaterdag aan in Burgum voor de vierde editie van dit seizoen. Er was de afgelopen weken hard getraind en dat wierp al direct zijn vruchten af.

De zwemmers van 11 jaar en ouder trapten af met de 4 x 50 meter vrije slag estafette en net als in de vorige wedstrijd waren ze onverslaanbaar. Met een eerste en een tweede plaats werd Orca derde met een achterstand  van zes seconden.

Vervolgens was het de beurt aan de jongste zwemmers vanaf 6 jaar. Hier sneuvelde op de 25m schoolslag het ene na het andere persoonlijke record. Elianne Sijpkes, Nova Delea, Yenthe Segeren en Sophie de Grave zwommen allemaal zo’n 4 seconden onder  hun beste tijd!

In deze leeftijdscategorie verbeterde Herman Talsma zijn tijd op de 25m vrije slag met twee seconden, met een zeer fraaie en krachtige beenslag kwam hij uit op 23.90 sec.

De heren Thomas Haitsma, Hessel Postma en Randy Rispens maakten er daarna een spektakel van op de 50m vrije slag. De eerste twee waren enorm aan elkaar gewaagd en zwommen zij aan zij voor het eerst onder de 40 sec., resp. 38.51 en 38.85. Randy bleef hier net boven met 40.56 maar ook dit was een persoonlijk record van 2 seconden. Uiteindelijk was dit de opmaat voor een mooi podium met Thomas als eerste, Hessel als tweede en Randy op de derde plaats.

Ticho de Jong en Jelmer Nijdam, twee nieuwkomers zwommen op de 50m vrije slag keurig naar 58.07 en 53.78 sec.

Ook de dames Julia van der Horst en Doete Vogelaar zwommen naar mooie persoonlijke records van dik twee en maar liefst zes seconden (40.37 en 57.79) Annerixt van Dijk tikte aan na 48.44 seconden, een keurige tijd voor een eerste keer.

In de oudste categorie, junioren en jeugd, is F.Z.C.’54 al jaren goed vertegenwoordigd en dat schept verwachtingen die meer dan waar werden gemaakt. Bij de dames was het podium uiteindelijk geheel ‘FZC rood’ met Ackelien Vonk op de derde, Lisa Veenstra op de tweede en Agnes Martens op de eerste plaats. Silke Postma eindigde als 4e, mede door een mooi persoonlijk record op de 50m rugslag van 4 seconden.

Tijdens de slotestafettes leek F.Z.C.’54 opnieuw oppermachtig door als 1e en als 3e te finishen maar helaas werd de snelste estafette i.v.m. een te snelle overname gediskwalificeerd.

Met in totaal 36 persoonlijke records en 9 medailles keerde iedereen aan het einde van de middag tevreden huiswaarts om nog even, zeer verdiend, van het heerlijke zonnige weer te kunnen gaan genieten