Zwemzilver op Europese Spelen

Met een Nederlands Record in de finale op de 50 meter vlinderslag sloot Josien Wijkhuijs uit Franeker zaterdag 27 juni haar Europees Jeugdkampioenschap in Baku af. De hoofdstad van Azerbaijan was afgelopen weken het toneel van de eerste Europese Spelen, waarvan dit zwemkampioenschap voor de jeugd onderdeel uitmaakte.

Het NOC*NSF had namens Nederland negen jeugdzwemmers afgevaardigd. Josien Wijkhuijs nam naast de 50 meter vlinder ook deel aan twee estafette-nummers; de 4 x 100 meter vrije slag en de 4 x 100 meter wisselslag. Ook daarbij werden de finales behaald met als resultaat twee zilveren medailles. Op de 4 x 100 meter wisselslag nam Wijkhuijs de vlinder voor haar rekening. In de finale zwom de Franekerse een persoonlijke recordtijd van 1.01.35 ( was 1.02.84). Daarmee bracht ze het andere Friese toptalent Marrit Steenbergen in een prima uitgangspositie om Nederland naar het zilver te zwemmen.

Met twee zilveren medailles op zak wilde Wijkhuijs haar toernooi op de slotdag extra glans geven met een individuele finale op de 50 meter vlinder. Met een persoonlijke recordtijd van 27.49 in de halve finale kwalificeerde Josien zich met een vijfde tijd voor de finale. In die finale wist ze zich nogmaals te verbeteren, maar haar 27.20 was slechts één honderdste te kort voor het brons. Een geweldig resultaat en een verbetering van het Nederlands Record voor 16-jaar. Hiermee bewees de pupil van Orcatrainer Henri Koek op het juiste moment te kunnen pieken.

Bijlage foto TeamNL 4 x 100 wisselestafette

Iris Tjonk (rugslag), Tes Schouten (schoolslag), Josien Wijkhuijs (vlinderslag) en Marrit Steenbergen (vrijeslag)

teamNL_zilver wisselzilver