Een groep dames is gestart met winterzwemmen in de Dongjumervaart

Onlangs werd er een oproep gedaan door een dame via Facebook. Ze was op zoek naar mensen die ook graag in het buitenwater zwemmen in de winter. Daar kwam veel reactie op en inmiddels is er een groep dames begonnen met ‘dippen’.

Dat is hoe ze het noemen, ‘dippen’. “Dit omdat je jouw lichaam in het koude water dipt en er daarna weer uitgaat” vertelt Monica Sjoerdsma oprichtster van deze groep. De buitentemperatuur is gelijk aan het aantal minuten dat je in het water mag. Behalve dat het extreem koud is, is het heel goed voor je lichaam en heeft het ontzettend veel voordelen.

Wat deze voordelen zijn hebben we even uitgezocht. Het lijkt steeds meer een trend te worden, koud douchen, een ijsbad of in koud water dippen. Het blijkt een enorme oppepper voor je immuunsysteem te zijn, goed te werken tegen stress, een stralende huid, goede focus, snellere verbranding en sterke wilskracht. De kou zorgt voor een reactie van je lichaam, waardoor er stoffen/hormonen vrijkomen, een verhoogde hartslag en ademhaling en je verbranding in je lichaam gaat o.a. sneller werken.  

Het is wel aan te raden om het rustig op te bouwen, door bijvoorbeeld te beginnen met een korte tijd, een niet al te lage temperatuur en rustig het koude water te betreden.

Ondertussen is er een whatsapp groep aangemaakt met de dames afkomstig uit Franeker en omgeving. Op afspraak verzamelen ze tussen 8.00 en 9.00 uur in de ochtend, tijdens zonsopkomst. Op dit moment is het vooral in het weekend, maar als het zo uitkomt betreden ze ook het water van de Dongjumervaart doordeweeks. Vanwege de veiligheid wordt er minimaal met 2 personen afgesproken. “Hoe meer zielen hoe meer vreugd, het zou leuk zijn om de club uit te kunnen breiden.” 

Heb je interesse in club van winterzwemmers, dan kun je contact opnemen met Monica Sjoerdsma via 06 20118185

Foto’s: Monica Sjoerdsma. Gemaakt tijdens een ochtend ‘dip’